Modrá houba připomínající šmoulí domečky roste až do jara. Málokdo ví, že je límcovka měděnková jedlá

Netradiční vzhled této houby mnoho lidí na první pohled odradí. Ve skutečnosti však může být límcovka měděnková opravdovou pochoutkou. Nesmíte si ji však v lese splést.

i Zdroj fotografie: Creative Commons / Dendrofil / CC BY-SA
                   

Pro většinu lidí je podzim úzce spjatý se sběrem hub. Mnoho výletníků si zpestří čas strávený venku adrenalinovým hledáním co největšího úlovku. Límcovku měděnkovou (Stropharia aeruginosa) v košících však jen tak nenajdete. Přitom je podle webu České mykologické společnosti poživatelná. Nikdo z redakce jsme se s ní však ještě nesetkali a možná by nás od sběru její jedovatý vzhled spíše odradil. I když připomíná šmoulí domečky z pohádek.

Kde najít modrou houbu

Tento netradiční druh se vyskytuje v lesích zpravidla od září do listopadu, i když v některých oblastech roste až do jara. Vyskytuje se především ve znečištěném prostředí, takže na něj s největší pravděpodobností narazíte poblíž skládek nebo továren. Na takovém místě byste však tyto houby sbírat neměli, protože mohou obsahovat plno toxinů. Hledejte je jen na čistých a bezpečných místech, nebo si je vypěstujte na vlastní zahradě. O tom, jak na to, jsme již dříve psali v článku na adbz.

Jak poznat límcovku měděnkovou

Přestože je tato houba téměř nezaměnitelná, měli byste být při jejím sběru velmi opatrní. Některé druhy si jsou vzájemně velmi podobné, avšak na lidský organismus působí zcela odlišně. Jak si nesplést ty nejpodobnější, jsme už na adbz více rozepsali v jiném článku. Límcovka měděnková se vyznačuje modrým kloboučkem pokrytým hlenem a bílými skvrnami. Dorůstá výšky okolo 8 cm a jen velmi málo voní.

iZdroj fotografie: Creative Commons / Chmee2 / CC-BY

Noha je u mladých kousků bílá, zatímco u starších se zbarvuje do béžové až světle hnědé. Podle stáří se mění i tvar jejího klobouku. Její slupku lze velmi snadno odstranit a dužina by po rozkrojení měla mít bílou nebo jemně nazelenalou barvu. V lese na ni narazil i náš čtenář Denis R. z Českého Krumlova: „S manželkou jsme na límcovku měděnkovou narazili jen párkrát. I po zjištění, že je jedlá, jsme si netroufli ji sbírat. Raději dáváme přednost ověřeným kouskům.

Jak zpracovávat límcovku

Podle internetového portálu O houbách je tento modrý kousek uváděn jako jedlý, avšak v některých případech může způsobit zdravotní potíže. Jen málokterý sběrač má navíc odvahu ochutnat houbu, která na první pohled vypadá tak jedovatě. Aby pro vás její konzumace byla bezpečná, musíte jí nejprve oloupat klobouček. Nejlépe pak chutná, pokud ji přidáte do směsi s dalšími druhy, jejichž chuť i aroma jsou mnohem výraznější a lepší.

Jaké máte zkušenosti s límcovkou měděnkovou vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
103 lidí právě čte
Zobrazit další články