Funkci čtvrté strany struhadla zná jen málokdo. Ulehčí přitom práci se strouháním citronové kůry i sýra

Struhadlo patří mezi oblíbené kuchyňské nástroje. Pomocí něj snadno a rychle nastrouháte mnoho druhů potravin. Jen málokdo však využívá i jeho čtvrtou stranu.

i Zdroj fotografie: abcMedia
                   

Pokud alespoň čas od času vaříte, jistě jste se již se čtyřstěnným struhadlem setkali. Přestože v dnešní době existují zmenšeniny a jiné druhy produktů, které jeho funkci dokáží nahradit, přesto struhadlo zůstává součástí základní výbavy každé kuchyně. Jen velmi malé množství lidí dokáže využít celý jeho potenciál a při přípravě pokrmů použít i čtvrtou stranu. Zjistěte, jaké je její tajemství.

Čím se liší strany struhadla

Přestože je celý výrobek zhotoven z jednoho materiálu, jeho vlastnosti se napříč jednotlivými stranami výrazně liší. To spočívá především v tvarování a množství jednotlivých otvorů. Díky tomu má každá strana svou specifickou funkci a hodí se pro jiný druh surovin. Strouháním na různých částech taky docílíte rozdílných výsledků, které se mohou odrazit v celkové chuti pokrmu.

K čemu slouží jednotlivé části

Strana s největší velikostí otvorů je nejčastěji používána ke strouhání sýrů na dlouhé a tlusté plátky. Právě ta se většinou používá ze všech nejvíc. Hned v závěsu je strana s menšími a ostřejšími hroty, která je vynikající k nastrouhání citrusové kůry nebo tvrdých sýrů či zeleniny na jemné plátky. Část s extra hustými a vystouplými hroty slouží k výrobě velmi jemných přísad a poslední strana dokáže nakrájet zeleninu na tenké plátky.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak správně používat struhadlo

Existuje několik triků a přesných postupů, které vám používání tohoto výrobku usnadní. Aby pro vás byl tento nástroj bezpečnější, je doporučováno používat jej výhradně položený ve vodorovné poloze. Ochráníte tak své prsty před případnými oděrkami a sýr se vám nebude tolik rozpadat. Těsto před strouháním na pár minut zamražte, aby se s ním lépe pracovalo. 

Pokud si chcete strouhání více usnadnit, naneste na povrch struhadla trochu oleje nebo másla. Tím jej zjemníte a snížíte odpor. Výrobek pak bude mnohem lépe klouzat a vy budete mít nastrouháno rychleji, aniž byste museli příliš tlačit. Navíc budou výsledné hobliny rovnoměrné, což zlepší konečnou chuť připravovaného pokrmu.

Jakým způsobem používáte zpravidla struhadlo vy?

Zdroj: Genialne
Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Zobrazit další články