Krájení cibule se v kuchyni většinou nelze vyhnout. Jenomže nůž z cibule často klouže, navíc vás brzy začnou štípat oči. Celý proces vám ale může usnadnit další nástroj.
Jestli také neradi krájíte cibuli, je načase si trochu oddechnout. Můžete to mít za sebou totiž mnohem rychleji, a nepotřebujete ani nůž. Ne opravdu, tuhle ostrou věc vraťte s čistým svědomím do zásuvky. Cibuli totiž velmi efektivně nakrájíte s použitím škrabky a vidličky. Tato zelenina je důležitou složkou mnoha jídel. Dost možná neexistuje světová kuchyně, která by ji nějakým způsobem nevyužívala. Loupat ji je proto třeba skoro u každého vaření.
Zapomeňte na nůž, vezměte si škrabku
Je však někdy opravdu náročné udělat dobré plátky kuchyňským nožem. Existuje ale ještě jeden osvědčený způsob, jak jejího kvalitního naporcování dosáhnout. Tento způsob je totiž naprosto geniální. Nejen, že s jeho pomocí získáte zcela elegantní a estetické plátky. Kromě toho minimalizuje riziko vašeho zranění i drcení samotné cibule. To je problém hlavně u tupého nože. Při použití dnes prezentované metody se ale samotné cibule nemusíte ani dotknout. Jak na to?
Cibule je základem veliké spousty jídel. Někteří kuchaři se však mohou trápit s tím, že se jim nedaří cibuli správně osmažit. Přitom může po…
více
Vybranou cibuli oloupejte z vnější slupky. Pak ji položte na linku nebo prkénko a zapíchněte do ní obyčejnou vidličku. Ta by měla se zeleninou svírat pravý úhel, aby ji bylo možné pohodlně držet bez rizika spadnutí. Do druhé ruky si vezměte kuchyňskou škrabku a začněte cibuli normálně krájet. Můžete okrajovat normální dlouhé plátky, nebo jen menší, vše záleží na úhlu náklonu škrabky. Chce to trochu cviku, ale získáte takto přesně velikost, jakou zrovna chcete.
Jak si dále usnadnit přípravu cibule
Kdokoli krájí cibuli normálně, ví, že se u ní obvykle slzí. K tomu jsme většinou odsouzeni bez ohledu na použitou metodu krájení. Pomocí celkem jednoduchého triku se však lze pohodlně zbavit i tohoto efektu dotyčné zeleniny. Krájení totiž z cibule uvolňuje velmi speciální enzym. Ten při kontaktu s našima očima způsobuje pocit mravenčení, a tím pádem jejich podráždění. Reakcí oka na takový vjem je přirozeně slzení. Víme ale, jak se tomu dá snadno předejít.
Trik je v tom, že cibuli před krájením ochladíte. Stačí ji jen nechat 30 minut odležet v lednici nebo rovnou v mrazáku. Jestli vás tlačí čas, ponořte ji na několik minut do studené vody. Změna teploty výrazně sníží sekreci zmíněné látky, tím pádem i vaše slzení. Dalšími možnostmi eliminace slzení jsou ochranné brýle nebo pořádné větrání. Vždy je pointou zabránit vylučované látce v tom, aby se dostala přímo k vašim očím.
Kouzlo nejen ostrého nože
Celkem pravidelným problémem u krájení cibule je tupá čepel. Možná vám připadá dost ostrá. Zkuste ale cibuli řezat opravdu naostřeným nožem a rozdíl poznáte ihned. Uvolnění enzymů je výsledkem likvidace cibulových buněk a ostrým nožem jich zničíte mnohem méně. Současně bude celý proces trvat mnohem kratší dobu. Stejně tak je menší riziko zranění, protože tupý nůž vám snadněji sjede, a pak nadělá větší neplechu.
White or red onion? which one do you prefer to eat ? Tell us in the comments. A fork + a strong peeler made in Germany = epic win ! #kitchenhacks#vegetablepeeler#casatips