Drzost největšího kalibru. Obchody prodávají maso z Ukrajiny, které může být zdraví nebezpečné. Naučte se ho poznat
Při hledání dokonalého steaku, křehkého kuřete nebo šťavnaté vepřové kotlety si dejte pozor na jednu typickou věc.
Obsah
U běžného člověka platí, že pokud ho někdo upozorní na chybu, pro příště se jí vyvaruje. Ale jak to vypadá, na nákupčí některých obchodů se toto pravidlo asi tak trochu nevztahuje. Jak jinak si vysvětlit to, že do obchodů s velkou vervou nakupují maso, které jim už Státní zemědělská a potravinářská inspekce tolikrát omlátila o hlavu? Jejich praktiky lze naštěstí odhalit snadno – musíte se jen naučit dobře číst obaly všech produktů, které kupujete.
Záludnosti nákupu masa v obchodech
Když nakupujeme maso, všichni si chceme domů přinést ten nejlepší kus – ne ten, který by mohl naši večeři proměnit v katastrofu. Jak si ale v džungli regálů supermarketů zajistit, abyste si vybrali to nejlepší? Zvlášť když se zdá, že každý kus masa hraje hru na schovávanou a tváří se jako „čerstvý“ nebo „kvalitní“. Nezoufejte! Tento průvodce vás vybaví instinkty Sherlocka Holmese, které potřebujete k odhalení pravdy, jež se za dovozem masa do ČR skrývá.
Vizuální prohlídka: Okno do duše masa
Prvním kontrolním bodem v našem pátrání po mase je vizuální kontrola. Nemusíte být zrovna detektiv, abyste si všimli, že něco není tak úplně OK. Zde je popis toho, na co byste si měli dát pozor:
- Barva: Čerstvé hovězí maso má po okysličení jasně třešňově červenou barvu a mělo by se lehce lesknout. Kuřecí maso by mělo mít pěknou matnou růžovou barvu a vepřové maso by mělo být světle růžové s nádechem do šeda. Pozor na matné, příliš tmavé nebo odbarvené skvrny, které křičí: „Už jsem zažil lepší časy!“.
- Tuk: Kvalitní maso by mělo mít spíše krémově bílý než žlutý nebo šedý tuk. Tento tuk by měl být dobře rozložený a měl by se objevovat jako malé skvrny uvnitř svalu, nikoliv viset jako nechtěné zavazadlo.
- Textura: Čerstvé maso by mělo být pevné a při šťouchnutí by mělo pružit (klidně do něj jemně šťouchněte!). Pokud je slizké nebo lepkavé, je čas se s ním rozloučit.
Závadné maso má na svědomí jeden dodavatel
Ale zpět k masu, které se do hledáčku inspekce dostává nejčastěji. Za vše dva příklady: mražené kuře značky Qualiko nebo závadné kuřecí prsní řízky z Tesca.
Zaprvé, na obalu vždy najdete zemi původu (v tomto případě samozřejmě Ukrajinu) a zadruhé, často pochází od společnosti WE Trade s.r.o. (tady pozor, některé řetězce přestaly dodavatele uvádět – to je také podezřelé). Pokud tedy na něco z toho u svého oblíbeného masa narazíte, dobře si rozmyslete, než ho vložíte do košíku. Mohl by z toho být pěkný průšvih. Mimochodem nebezpečné je i omývání masa, jak jsme na webu adbz už psali.