Celý život jste loupali skořápku vajec špatně. Příště použijte geniálně snadný fígl kuchařů
Oloupat vajíčka je snadné. Vše začíná už v přípravě na vaření a budete jen litovat, že jste tenhle způsob neobjevili již dříve.
Vajíčka jsou oblíbeným pokrmem mnoha lidí. Používají se skoro v každé světové kuchyni. Jsou nezbytnou součástí mnoha jídel. Jde zkrátka o všestrannou potravinu. Přidává se do těstovin, pečiva, těst nebo se jí samotné. Dají se smažit, vařit nebo dusit. Každému podle chuti. Někdo si je jen tak uvaří a se solí pojídá. Jiný nedá dopustit na smaženici.
Ochrana vejce
Jenže jejich největším nepřítelem je skořápka. Ochranná obálka vajíčka. Je krásná na pohled, jako pěkná dekorace na Velikonoce, ale pokud ji máte loupat, když chcete vajíčka natvrdo je to za trest. Bolí z toho prsty, skořápka se zapichuje pod nehty a loupete to po neskutečně malých kusech. Je to prostě na dlouho a výsledek ani není takový, jaký byste potřebovali. Se skořápkou se totiž často odloupne i kus bílku.
Na skořápce se dá také zaručeně poznat, z jakého chovu bylo pořízeno. Zda jej snesla domácí slepice, z volného výběhu nebo v kleci. A podle toho se i loupe. Čím lepší, tím pevnější. Určitě to znáte všichni. Naštěstí existuje trik, který vám pomůže.
Vaření a loupání vajíček
Uvařit vajíčko natvrdo asi umí mnozí z nás. Je to ten lehčí způsob. Ještě se dá vařit i naměkko, jenže tam je drahá každá minuta navíc. Takže vajíčka dáte do hrnce, zalijete je vodou a dáte vařit. Vodu přivede k varu a necháte to tak po dobu 7 minut. Pak je uvařeno. Jenže nastává ta těžší část. A také nejméně oblíbená. Loupání. A jsme u problému.
Co to udělat jinak? Trik začíná už u vaření. Vezměte si hlubší pánev, ne hrnec. Vajíčka prvně strčte pod tekoucí vodu a zlehka je umyjte. Poté je na 10 minut namočte. To skořápku zjemní, protože už nasaje vodu. Do pánve nalijte dostatečné množství vody, osolte ji a přiveďte k varu. Poté umístěte vajíčka a vařte, jak dlouho potřebujete. Tedy 3 minuty na hniličku, 7 minut natvrdo.
Tím, že jste dopředu vajíčka namočili a pak vařili v osolené vodě, což přispělo k řízení teploty, budou se po zchladnutí ve studené vodě loupat skoro sama. Skořápka se totiž jednoduše oddělí od bílku.