Je hloupost vyhazovat bramborové klíčky. Na zahradě mají své místo

Naklíčené brambory nejsou příliš estetické, přesto je ale škoda se klíčků zbavovat. Můžete si z nich vypěstovat nové brambory nebo udělat skvělou tinkturu na bolavé klouby.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Klíčící brambory nejsou příliš estetické, při škrábání jsou spíše na obtíž a je to indikátor, že brambor již není v perfektní kondici. Takové brambory je nutné co nejdříve spotřebovat, jejich kvalita a chuť prudce klesají. Neznamená to ale, že byste klíčky měli nutně hned vyhazovat do koše. Můžete si z nich vypěstovat nové brambory. Nečekejte velkou úrodu, berte to spíše jako experiment a zužitkování zbytků.

Klíčky použijte jako výsadbový materiál

Rychlé naklíčení nových brambor z klíčků není složitou záležitostí, z vaší strany to ale vyžaduje především čas a trpělivost. Klíčky opatrně odlomte od hlízy a namočte je asi na 30 minut do slabého roztoku hypermanganu. Po uplynutí této doby je dobré klíčky namočit ještě asi na hodinu do jakéhokoli stimulátoru růstu a dát na temné místo.

Klíčky promíchejte s jemnými vlhkými pilinami a dejte do igelitového sáčku. Protože je nutné zachovat v sáčku vlhkost, ale chcete zabránit hnití, denně sáček kontrolujte a jemně protřepávejte, aby se vlhkost promísila. Po několika dnech se objeví kořínky a klíčky můžete přesadit do malých květináčů. Než rostlina zesílí, ponechte je doma na parapetu a pravidelně zalévejte.

Pozor na solanin, který klíčky obsahují

Klíčky rozhodně nejsou určeny ke konzumaci. Obsahují poměrně silný jed solanin, který vám může způsobit žaludeční obtíže a nevolnost. Klíčení je přirozeným procesem, kterému nejde zcela zabránit, je ale možné jej zpomalit. Brambory skladujete na suchém, temném a chladném místě ideálně s teplotou do 10 °C a dbejte na to, aby byly všechny klíčky před konzumací odstraněny.

Několik malých brambor iZdroj fotografie: Pexels

Přestože se klíčky nehodí k vnitřnímu užití, můžete si z nich udělat domácí léčivou tinkturu na bolavé klouby. Do vhodné nádoby dejte asi 300 gramů klíčků a zalijte je zhruba půl litrem alkoholu. Použít můžete vodku nebo jiný bílý alkohol. Klíčky nechte takto vylouhovat na temném místě po dobu asi jednoho měsíce. Jednou denně nádobu protřepejte. Následně roztok přeceďte a můžete jemným masírováním nebo formou obkladů či zábalů použít na bolavá místa.

Jak dále využíváte klíčky brambor vy?

Zdroj: Ukr.Media
Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články