Naučte se správně používat pečicí papír a alobal. Oba mají v kuchyni své vlastní využití

Nyní už budete vědět, kdy je lepší použít alobal a kdy pečicí papír. Ano, opravdu i v tomto je docela velký rozdíl.

Odtrhávání hliníkové fólie i Zdroj fotografie: iStock
                   

K pečení se používá pečicí papír nebo alobal již dlouhá léta. Bez těchto pomocníků je vlastně nemožné připravit nějaké pečené maso, zeleninu či pečivo. Většinou ani nepřemýšlíte o tom, po čem sáhnete. Zpravidla vylovíte to, co máte blíže po ruce. Avšak ne všechno je tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Ono totiž není zase tak jedno, kterou z těchto dvou věcí vyberete.

Zelenina – alobal

Alobal velmi dobře odolává vysokým teplotám. Pokud tedy pečete zeleninu při teplotách, které jsou vyšší než 210 stupňů, raději použijte alobal. Máte-li však po ruce jen pečicí papír, potřete ho před pečením olejem. Díky tomu bude zelenina šťavnatější a chutnější. Alobal se na ni používá i proto, aby zůstala měkká. Jestliže máte raději křupavou zeleninu, nepoužívejte alobal vůbec.

Kuře – alobal

Pro drůbež je úplně nejlepší nějaká silnější fólie. Maso tak zůstane šťavnaté a propeče se mnohem rychleji. Kuře nebo krůtu si položte na alobal, maso namažte rostlinným olejem, potřete kořením a zabalte do další vrstvy alobalu. Musíte však vytvořit 2 malé vzduchové otvory. Přibližně 30 minut před dokončením pečení z masa alobal odstraňte. Kuře potom bude mít křupavou kůrku.

Ryba – alobal i papír

U tohoto pokrmu záleží na tom, jak rybu budete chtít připravit. Pokud chcete lososa dusit v páře, vložte ho do kapsy z pečicího papíru. Poté přidejte i zeleninu, koření a trochu citronové šťávy. Pečicí papír totiž zabraňuje odpařování vlhkosti a pomůže rybám nasáknout vůni koření. Avšak chcete-li, aby ryba byla pěkně narůžovělá, je lepší ji dělat v alobalu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Cookies – pečicí papír

Na sušenky je zcela jistě nejlepší použít pečicí papír. Budou se tak péct rovnoměrně, nebudou se lámat a nepopraskají vám. Pokud se přesto rozhodnete péct nějaké sušenky na alobalu, připravte se na to, že se dost možná roztečou a po zaschnutí trochu ztmavnou. Dopadne to rozhodně jinak, než jste čekali.

Jaká jiná využití máte pro alobal či pečicí papír?

Zdroj: TheSpruce

Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Kalasová

Mé srdce patří architektuře a designu, ozvláštnění webu ADBZ poutavými články a inspirativními nápady. Prostřednictvím mého obsahu objevíte nejnovější trendy, inovativní projekty a radu, jak propojit funkčnost s krásou. Jsem spolehlivou průvodkyní pro všechny milovníky architektury a designu, kteří hledají nové způsoby, jak oživit své domovy a prostory. Nechte se inspirovat nadšením a vstupte do světa tvůrčích možností.

Zobrazit další články