Albert prodával závadnou pochoutku. Češi ji milují, teď by si ale měli dávat dobrý pozor. Radši ať skončí v koši
Ne vždy je to, co si přinesete domů z obchodu, zcela v pořádku. Například v Albertu bylo nedávno k dostání nechutné zboží.

Pokud jste si nedávno chtěli koupit v Albertu něco zdravého, pak jste dost možná narazili i na ořechy, obsahují totiž velké množství zdraví prospěšných tuků, minerálů a dalších užitečných látek. Ovšem jen v případě, že jsou zcela v pořádku.
Žluklé makadamové ořechy
Pokud jste si pořídili výrobek Makadam Natural, šarže L23124112, s datem spotřeby do 31. srpna 2024, pak ořechy v sáčku určitě nejezte. Vzorek, který se prodával v obchodním řetězci Albert v Ostravě – Zábřehu, byl totiž již žluklý. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a ihned o tom podrobně informovala i na svých webových stránkách.
Proč jsou žluklé ořechy nebezpečné
Žluknutí znamená především rozklad tuků v ořeších, který vede ke vzniku nepříjemných chutí, pachů a škodlivých sloučenin, jak píše web OchutnejOřech. Tento proces může probíhat dvěma hlavními cestami:
- Hydrolytické žluknutí: Molekuly vody rozkládají triglyceridy v tucích na mastné kyseliny a glycerol, což často způsobuje mýdlovou chuť a zápach.
- Oxidační žluknutí: Působením kyslíku vznikají volné radikály, které pak tvoří peroxidy a nakonec aldehydy a ketony. Tyto sloučeniny jsou zodpovědné za nepříjemnou chuť a zápach.
Žluklé tuky mohou dráždit žaludeční sliznici, což vede k nevolnosti, zvracení a průjmu. Oxidace navíc ničí esenciální mastné kyseliny (omega-3 a omega-6) a také vitamíny rozpustné v tucích, čímž se snižuje výživová hodnota ořechů.

Jaká jsou rizika
Dlouhodobé požívání žluklých tuků pak může vést k hromadění škodlivých sloučenin, které mohou přispívat k dlouhodobým zdravotním problémům. Ve hře je například poškození jater a také možný vznik zánětlivých procesů v organismu. Jak poznat žluklé ořechy?
- Často voní ostře, hořce nebo podobně jako barva.
- Přítomná může být i hořká nebo kovová chuť.
- Pátrejte také po neobvyklé mastnotě nebo změně barvy.
Při domácím uskladnění ořechů můžete jejich žluknutí předejít jednoduchým zavařením do sklenic. Podrobný návod jsme na webu adbz již zveřejnili.
udalosti247.cz
15 h
udalosti247.cz
15 h
udalosti247.cz
16 h