Pokud jste si nedávno chtěli koupit v Albertu něco zdravého, pak jste dost možná narazili i na ořechy, obsahují totiž velké množství zdraví prospěšných tuků, minerálů a dalších užitečných látek. Ovšem jen v případě, že jsou zcela v pořádku.
Žluklé makadamové ořechy
Pokud jste si pořídili výrobek Makadam Natural, šarže L23124112, s datem spotřeby do 31. srpna 2024, pak ořechy v sáčku určitě nejezte. Vzorek, který se prodával v obchodním řetězci Albert v Ostravě – Zábřehu, byl totiž již žluklý. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a ihned o tom podrobně informovala i na svých webových stránkách.
Pokud si rádi kupujete med, pak si dejte pozor na jeho falešné náhražky plné nezdravých látek. Tento test vám je pomůže rozpoznat.…
více
Proč jsou žluklé ořechy nebezpečné
Žluknutí znamená především rozklad tuků v ořeších, který vede ke vzniku nepříjemných chutí, pachů a škodlivých sloučenin, jak píše web OchutnejOřech. Tento proces může probíhat dvěma hlavními cestami:
Hydrolytické žluknutí: Molekuly vody rozkládají triglyceridy v tucích na mastné kyseliny a glycerol, což často způsobuje mýdlovou chuť a zápach.
Oxidační žluknutí: Působením kyslíku vznikají volné radikály, které pak tvoří peroxidy a nakonec aldehydy a ketony. Tyto sloučeniny jsou zodpovědné za nepříjemnou chuť a zápach.
Žluklé tuky mohou dráždit žaludeční sliznici, což vede k nevolnosti, zvracení a průjmu. Oxidace navíc ničí esenciální mastné kyseliny (omega-3 a omega-6) a také vitamíny rozpustné v tucích, čímž se snižuje výživová hodnota ořechů.
Jaká jsou rizika
Dlouhodobé požívání žluklých tuků pak může vést k hromadění škodlivých sloučenin, které mohou přispívat k dlouhodobým zdravotním problémům. Ve hře je například poškození jater a také možný vznik zánětlivých procesů v organismu. Jak poznat žluklé ořechy?
Často voní ostře, hořce nebo podobně jako barva.
Přítomná může být i hořká nebo kovová chuť.
Pátrejte také po neobvyklé mastnotě nebo změně barvy.
Při domácím uskladnění ořechů můžete jejich žluknutí předejít jednoduchým zavařením do sklenic. Podrobný návod jsme na webu adbz již zveřejnili.