Nevšední příloha: Pokud už vás „šťouchačky“ omrzely, připravte si brambory na 1 000 jiných způsobů
Přestože se nejčastěji brambory konzumují vařené, existuje spousta variant a nápadů, jak je chutně a originálně připravit.
Obsah
V Česku jsou nejoblíbenější přílohou brambory v jakékoliv podobě. Průměrně jich každý z nás zkonzumuje zhruba 68 kilogramů za rok. Jsou velmi hluboko zakořeněné v místní gastronomii. V podstatě sníme v průměru 2 až 3 brambory denně. Není nic lepšího než řízek s bramborovou kaší, bramborák, hranolky nebo brambory ve slupce se solí a máslem. Podívejte se na 9 skvělých receptů na bramborové mňamky.
1) Zábavné krutony
Umyté a neoloupané brambory nakrájejte na opravdu malé kostičky. Dejte je na plech, osolte, opepřete a mírně pokapejte olejem. Často je obracejte, ať pěkně zezlátnou ze všech stan. Na závěr pečení zvyšte teplotu na maximum, aby byly křupavé a uvnitř měkké. Můžete je pak jíst jen tak, nebo přidávat jako klasické krutony do polévek či salátů.
2) Návykové lupínky
Pokud chcete mít lepší bramborové lupínky, než lze sehnat v obchodech nebo gastronomických provozovnách, není to žádný problém. Zabere vám to pár minut. Nakrájejte velmi tenké plátky škrabkou na zeleninu. Pak je namočte na několik minut do vody, pořádně osušte a nakonec osmažte na velkém množství oleje. Před konzumací je osolte.
3) Nejchutnější hranolky
Hranolky se tradičně dají do oleje v pánvi nebo fritovacím hrnci. Ale zkusili jste je udělat na másle? Neoloupané brambory nakrájejte na hrubší hranolky. Postupně zahřívejte máslo. Jakmile bude rozehřáté, přidejte na pánev i hranolky. Až budou zlatavé ze všech stran, vyndejte je. Posypejte je solí, strouhaným sýrem a namáčejte si je v jakémkoli dipu, stačí i obyčejný kečup.
4) Medové brambory
Může se zdát, že k sobě brambory a med moc nepasují, avšak to je omyl. Uvařte v osolené vodě malé brambory ve slupce. Pak je mírně rozmačkejte, aby praskly, ale udržely si tvar, a dejte je do rozpáleného oleje na pánev. Posypejte kořením, solí a nakonec je pokapejte troškou medu. Budete překvapeni báječnou chutí.
5) Jednoduché vafle
Pokud jste ještě nevyzkoušeli vaření brambor ve vaflovači, je na čase se na to vrhnout. A jako bonus nebudete muset mýt hromadu nádobí. Brambory nastrouhejte na struhadle, přidejte na malé kousky nakrájené cokoli, co máte rádi. Třeba šunku, slaninu, sýr, vejce. Pak okořeňte, osolte, opepřete a směs jednoduše udělejte ve vaflovači.
6) Křupavé lívance
Většinou si tyto placky můžete dát ve fastfoodech. Jsou podobné našim klasickým bramborákům, jen nejsou tolik kořeněné. Nedává se do nich ani česnek, ani majoránka. Syrové brambory nastrouhejte, vymačkejte z nich přebytečnou vodu a směs osolte. Pak placky opečte v rozpáleném másle na pánvi.
7) Šťavnatá lahůdka
Syrové brambory omyjte a udělejte v nich podélné a příčné řezy. Pokapejte je olejem, osolte a opepřete. Dejte je do trouby upéct ideálně v alobalu nebo pečícím pytlíku. Až budou hotové, přelijte je dipem, který máte rádi, a ozdobte bylinkami. Bylinky můžete vložit do brambor i na začátku.
8) Pečené s nádivkou
Znáte ty dny, kdy se vám moc nechce vařit, ještě jste nebyli na nákupu a musíte se spokojit s tím, co máte v ledničce. Z toho „co dům dal“ můžete připravit i delikátní plněnu bramboru. Předvařenou bramboru ve slupce nebo i syrovou částečně nařízněte a trochu vydlabejte. Naplňte ji nakrájenou šunkou, slaninou, sýrem, hráškem, rajčaty, v Anglii oblíbenými fazolemi, fantazii se meze nekladou. Pak ji upečte v troubě.
9) Plněné brambory
Na svátečním stole budou načančané plněné brambory vypadat skvěle. Předvařené brambory ve slupce rozpulte a vydlabejte je. Do toho, co jste vydlabali, přidejte máslo, mléko, sýr, bylinky nebo cokoli, co máte doma. Směs pomocí zdobícího sáčku vraťte do brambory a dejte upéct do trouby. Budou křupavé a zlatavé. Ozdobit je můžete třeba zakysanou smetanou, praženou slaninou a pažitkou.
Jaké tipy máte na bramborové recepty?