Co dělat, když se na sýru objeví plíseň: Někdy ji opravdu stačí jen oříznout
Pokud jste si koupili sýr a po nějaké době skladování se na něm objevila plíseň, dejte si velký pozor. Ne všechny druhy je dobré i přesto konzumovat.

Sýry patří mezi nejoblíbenější produkty po celém světě. Pokud si je nicméně kupujete i vy, nejspíše víte, že se po čase skladování mohou začít kazit a v důsledku se na nich objevují malé stopy plísně. Redakce webu adbz zjistila, že přestože mikroby hrají důležitou roli při jejich zrání, v některých případech byste je měli raději vyhodit do koše.
Pozor na plíseň u těchto sýrů
Situace se samozřejmě netýká přirozeně plesnivých sýrů, které si pro netypický vzhled kupujeme záměrně. Pozor byste si podle serveru Healthline měli dát zejména v momentě, kdy se stopy plísně objeví na druzích, jako je ricotta nebo zakysaný sýr.
Tehdy je totiž dobré celé balení vyhodit, neboť se nebezpečné mikroby mohly rozšířit do všech částí sýru, a představovat tak riziko pro vaše zdraví. Udělat byste tak měli, i pokud se plíseň objevila pouze v některých částech a zdálo by se, že nejsou postiženy všechny části. Malé organismy jsou totiž okem neviditelné a pravděpodobně již toxikovaly celý produkt.
Věnujte pozornost i těmto faktorům
Jinak je tomu u tvrdších sýrů, jako je například parmezán nebo čedar. U těch obvykle stačí jen odříznout plesnivé části a zbytek sníst. Dejte si však pozor na to, jak výrobek chutná, protože to může také leccos vypovědět. V případě, že tedy po prvním soustu dojdete k závěru, že takto by produkt chutnat neměl, bude nejlepší ho vyhodit do koše.
Při otevírání balení sýru si dejte pozor také na změny textury. Problém může naznačovat nadměrná kluzkost sýru nebo přítomnost vodnatých zbytků. Za žádných okolností pak nejezte kusy, na kterých se objevily červené stopy plísně, protože to je dle serveru NV jasná známka toxicity produktu. To platí rovněž u druhů, jako je brie nebo niva.
chalupari-zahradkari.cz
2 h
chalupari-zahradkari.cz
2 h
chalupari-zahradkari.cz
3 h
chalupari-zahradkari.cz
3 h