Stoletá dřevěná budova dostala moderní podobu. Nová podoba se starou jako ideální kombinace dvou odlišných stylů

Z nového do starého, ze starého do nového. V tomto projektu se podařilo citlivě zrenovovat staletou budovu. Oplývá moderními prvky, ale zachovává si starého ducha.

historická přístavba i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Simon Moosbrugger Architekt, fotograf Simon Oberhofer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Simon Moosbrugger Architekt, fotograf Simon Oberhofer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Simon Moosbrugger Architekt, fotograf Simon Oberhofer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Simon Moosbrugger Architekt, fotograf Simon Oberhofer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Simon Moosbrugger Architekt, fotograf Simon Oberhofer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Simon Moosbrugger Architekt, fotograf Simon Oberhofer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Simon Moosbrugger Architekt, fotograf Simon Oberhofer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Simon Moosbrugger Architekt, fotograf Simon Oberhofer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Simon Moosbrugger Architekt, fotograf Simon Oberhofer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Simon Moosbrugger Architekt, fotograf Simon Oberhofer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Simon Moosbrugger Architekt, fotograf Simon Oberhofer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Simon Moosbrugger Architekt, fotograf Simon Oberhofer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Simon Moosbrugger Architekt, fotograf Simon Oberhofer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Simon Moosbrugger Architekt, fotograf Simon Oberhofer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Simon Moosbrugger Architekt, fotograf Simon Oberhofer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Simon Moosbrugger Architekt, fotograf Simon Oberhofer
Dalších 12 fotografií
Dalších 12 fotografií
                   

SimonMoosbrugger je mladý architekt, který se chopil výzvy na renovaci a přístavbu 400 let staré budovy bregenzerwaldského typu. Ta se nachází v bavorském Hirschau. Majitelé se rozhodli do objektu přestěhovat natrvalo a stávající starý dům ještě rozšířit o prostory, ve kterých by byla kancelář a seminární místnost. Architekt nejen, že k tomuto projektu přistoupil citlivě s ohledem na starobylost budovy, pracoval také v duchu udržitelnosti.

Citlivá přístavba ke 400 let staré budově

Na pozemku stála původní 400 let stará budova, která prošla vnitřní rekonstrukcí. K ní se nově připojuje navazující přístavba, která hravě doplňuje staletý stavební typ. Uvnitř však poskytuje mnohem modernější prostory více vyhovující současnosti. Vnější opláštění přístavby je záměrně rezervované a neokázalé, dokonale ladící s duchem původní staré budovy.

Za opláštěním se však skrývají velká okna, která zvenku nejsou přiznaná díky fasádním příčkám, ty je před venkovními zraky schovávají. Do přístavby tak proudí velké množství přirozeného světla. Navazující původní trámy staré budovy jsou v přístavbě přiznány, ovšem vnitřní prostor – na rozdíl od 180 cm vysokých stropů v původní budově – už je mnohem velkorysejší. Každá místnost v přístavbě má speciální prostorovou geometrii a výšky místností až 460 cm.

Tvoří přirozený celek s původní budovou

Pokoje mají moderní design, ale jsou také zcela obložené kvalitními přírodními materiály, jako je jedle bělokorá. Projekt dokonce získal uznání na Vorarlberské ceně za dřevostavbu. Web ArchDaily citoval hodnocení projektu porotou následovně: „Jde o výstavní projekt pro citlivé, respektující a poctivé nakládání s existující historickou hmotou v podobě typického bregenzerwaldského domu.“

historická přístavba iZdroj fotografie: Tiskové materiály Simon Moosbrugger Architekt, fotograf Simon Oberhofer

V tomto projektu se skutečně podařilo citlivě skloubit staré s novým. Nová část tak poskytuje naprosto moderní prostory splňující nároky doby. Přesto si jako celek zachovává přirozenou jednotu s původní obytnou budovou. Výstavba také proběhla s ohledem na dlouhodobou udržitelnost, kdy bylo použito vysoce kvalitní bednění bez lepidla. Všechny vrstvy je možné demontovat, renovovat a znovu použít v životním cyklu.

To svědčí o vědomém a odpovědném využívání místních zdrojů. Tento přístup bude vzhledem k omezeným zdrojům hrát v budoucnu čím dál větší roli. Mladý architekt tak názorně ukázal, že i s ohleduplným přístupem mohou vznikat architektonická díla na vysoké úrovni. Na adbz se můžete podívat na podobnou renovaci – jak si architekt poradil se starou stodolou a proměnil ji na moderní bydlení.

Architekti:Simon Moosbrugger Architekt
Plocha:89 m²
Realizace:2022
Lokalita:Hirschau, Rakousko

Galerie

Dalších 12 fotografií
Dalších 12 fotografií

Jak se vám líbí tato citlivá renovace a přístavba?

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Anna Sedláková

Zobrazit další články