Na krásném místě uprostřed lesů objevili starou ruinu, a tak se ji rozhodli zrekonstruovat

Našli dokonalé místo v lese a na něm starou ruinu. Tu předělali k nepoznání a vytvořili z ní dokonalé zázemí pro celou rodinu. I uvnitř má člověk pocit, jako by byl stále venku.

dům obklopený lesem i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Nocturne, fotograf Mikel Amias
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Nocturne, fotograf Mikel Amias
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Nocturne, fotograf Mikel Amias
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Nocturne, fotograf Mikel Amias
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Nocturne, fotograf Mikel Amias
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Nocturne, fotograf Mikel Amias
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Nocturne, fotograf Mikel Amias
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Nocturne, fotograf Mikel Amias
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Nocturne, fotograf Mikel Amias
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Nocturne, fotograf Mikel Amias
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Nocturne, fotograf Mikel Amias
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Nocturne, fotograf Mikel Amias
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Nocturne, fotograf Mikel Amias
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Nocturne, fotograf Mikel Amias
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Nocturne, fotograf Mikel Amias
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Nocturne, fotograf Mikel Amias
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Nocturne, fotograf Mikel Amias
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Nocturne, fotograf Mikel Amias
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Nocturne, fotograf Mikel Amias
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Nocturne, fotograf Mikel Amias
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Nocturne, fotograf Mikel Amias
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Nocturne, fotograf Mikel Amias
Dalších 18 fotografií
Dalších 18 fotografií
                   

Na úpatí Kaskádového pohoří v USA vyrostl mezi lesy malebný dům obklopen stále zeleným porostem. Architektům ze Studio Nocturne se podařilo původní ruinu zrenovovat a vdechnout stavbě nový život. Podle webu ArchDaily se jim podařilo přenést část atmosféry lesa i do vnitřních prostor, ze kterých si mohou obyvatelé domu neustále vychutnávat nádherné výhledy do okolí. Na takovém místě si člověk musí opravdu skvěle odpočinout.

Inspirace venkovem

Vzhled domu na první pohled stylem připomíná malebné lidové dřevěné stodoly. Aby do okolí lépe zapadl, je jeho fasáda celá obložená dřevem. Přestože na louce vyčnívá, opticky splývá s nedaleko rostoucími stromy hustého lesa. Aby i zevnitř bylo možné obdivovat krásy přírody, nesmí chybět ani pečlivě rozmístěná velká okna, podobně jako v domě obklopeném lesy, o kterém jsme psali již dříve v článku na Adbz. Ty zároveň dovnitř propouští velké množství přirozeného světla.

Uspořádání vnitřních prostor

V jeho přízemí se tradičně nachází obývací pokoj s výhledy na louku. Ložnice a koupelna jsou naopak zastrčené a orientované směrem do lesa, kde mají majitelé domu mnohem větší soukromí. Tyto dvě části jsou odděleny nejen funkčně, ale také v prostoru bílou stěnou, která prochází napříč celou budovou. Architekti tak využili všech výhod, které jim toto prostředí nabízí, podobně jako v případě chalupy ve svahu, o níž jsme psali v dřívějším článku na Adbz.

dům obklopený lesem iZdroj fotografie: Tiskové materiály Studio Nocturne, fotograf Mikel Amias
Obývací pokoj s výhledem do okolní krajiny

Malý dům s velkým prostorem

Z vnější strany působí dům jako velmi malý, z důvodu velkých monolitických ploch, které zkreslují vnímání. Představu malého domku navíc ještě podporují velká okna, díky nimž se zdá ještě menší. Uvnitř však vynikne jeho prostor a prosklené části obložené dřevěným rámem působí jako živý obraz přírody. Tím dochází k propojení vnějšího a vnitřního světa.

Nízká energetická náročnost

Dům je vybaven solárními panely, které jej pohání i vytápí. Stavba je však uzpůsobená tak, aby v ní bylo v letních měsících chladněji i bez nutnosti aktivního chlazení. Což je pro mnoho lidí čím dál důležitější, jak potvrzuje i náš čtenář Alex H. z Příbrami: „Při stavbě domu pro nás bylo důležité, aby v něm v létě bylo příjemně a v zimě jsme neprotopili balík.“ Veškeré použité dřevo je lokální, takže se v domě mísí kombinace západního červeného cedru a douglasky, jež se podle webu DřevoCentrum skvěle hodí i k výrobě nábytku. 

Architekti:Studio Nocturne
Plocha:242 m²
Realizace:2023
Lokalita:Maple Falls, USA

Galerie

Dalších 18 fotografií
Dalších 18 fotografií

Jak se líbí tento domek uprostřed lesa vám?

Diskuze Vstoupit do diskuze
73 lidí právě čte
Zobrazit další články