Klient naléhavě potřeboval uzpůsobit dům tak, aby v něm mohly žít 2 generace jeho rodiny. Nechtěl přitom měnit jeho vzhled

Přeměna stávajícího rodinného domu v dvougenerační bydlení dopadla nad očekávání dobře. Přitom nedošlo ani k narušení jeho původního vzhledu nebo změně jeho velikosti.

Dům pro dvě generace pohldem ze silnice i Zdroj fotografie: Tiskové materiály L&M Design Lab, fotograf Qingyan Zhu
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály L&M Design Lab, fotograf Qingyan Zhu
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály L&M Design Lab, fotograf Qingyan Zhu
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály L&M Design Lab, fotograf Qingyan Zhu
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály L&M Design Lab, fotograf Qingyan Zhu
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály L&M Design Lab, fotograf Qingyan Zhu
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály L&M Design Lab, fotograf Qingyan Zhu
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály L&M Design Lab, fotograf Qingyan Zhu
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály L&M Design Lab, fotograf Qingyan Zhu
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály L&M Design Lab, fotograf Qingyan Zhu
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály L&M Design Lab, fotograf Qingyan Zhu
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály L&M Design Lab, fotograf Qingyan Zhu
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály L&M Design Lab, fotograf Qingyan Zhu
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály L&M Design Lab, fotograf Qingyan Zhu
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály L&M Design Lab, fotograf Qingyan Zhu
Dalších 11 fotografií
Dalších 11 fotografií
                   

Hlavním požadavkem majitelů této nemovitosti bylo upravit stávající stavbu tak, aby odpovídala potřebám a požadavkům dvou generací. Architektům ze studia L&M Design Lab se podařilo tento úkol splnit nad očekávání všech obyvatel domu a vzájemně prolnout venkovský a městský styl, na který byli členové rodiny zvyklí. Zároveň nesměl být narušen původní půdorys ani vzhled domu, aby byly dodrženy přísné předpisy upravující podmínky venkovské výstavby.

Ze starého domu bydlení pro dvě generace

Původní dům byl postaven již v 80. letech 20. století. Jednalo se o standardní jednoduchou stavbu, která byla ve své době cenově dostupná pro lidi žijící na venkově. Díky zkušenostem architektů však byl celý komplex důmyslně přebudován tak, aby v něm bylo možné spolužití více generací rodiny. Zatímco jedna byla na venkovský život zvyklá, druhá se musela do určité míry vzdát pohodlí, jež nabízí život ve městě.

Orientace oken přizpůsobena okolí

Vzhledem k tomu, že se objekt nachází na konci obce a v jeho blízkém okolí vede vysokorychlostní železnice a dálnice, na jeho východní a severní straně téměř nejsou žádná okna. Silné stěny dokáží okolní hluk účinně utlumit. Většina prosklené plochy směřuje na jih a západ, což přivádí do domu dostatek přirozeného světla po celý den.

iZdroj fotografie: Tiskové materiály L&M Design Lab, fotograf Qingyan Zhu

Rekonstrukci pozdržely sousedské vztahy

Původní domněnka majitele domu, že vše půjde hladce díky blízkým sousedským vztahům, se brzy ukázala být mylná. Postupně se na majitele valily stížnosti a hádky se vyostřovaly, až se muselo upustit od plánované dřevěné přístavby, která by dodávala domu útulnou atmosféru. Namísto toho na zahradě vznikl altánek, který slouží zároveň jako mahjongová herna a místo pro setkávání se sousedy a přáteli.

Důležitou roli hraje hala v přízemí

Jedním z hlavních kritérií bylo vytvořit vstupní halu, která je typickým místem v tradičních domech sloužícím k uctívání předků a bohů. Dochází zde k různým rituálům při svatbách, oslavách, narozeninách a pohřbech. Přestože se od mnoha tradic a zvyklostí pomalu upouští, pohřby starších lidí zůstávají stále tradiční. Ke všem obřadům pak dochází právě v hale a pro majitele domu bylo důležité tento koncept zachovat i do budoucna.

Snaha o zachování dobrých sousedských vztahů

Podle běžné praxe není kolem rodinného domu vystavěna žádná zeď ani plot. Tímto dává rodina sousedům najevo, že neuchovávají žádná tajemství a každá návštěva je vždy vítána. Na halu v přízemí navazuje obytná část pro starší obyvatele domu vybavená snadno omyvatelnou podlahou a vysokými okny, která dovnitř propouští dostatek světla.

iZdroj fotografie: Tiskové materiály L&M Design Lab, fotograf Qingyan Zhu

První patro je na rozdíl od přízemí odděleno a podle moderních zvyklostí je potřeba se při jeho obývání zouvat. Zároveň taky neumožňuje volný průchod hostů, jak je tomu v případě přízemí, a tak jeho obyvatelům dodává větší pocit soukromí. Přestože má celý dům jen 2,5 podlaží, ve skutečnosti se uvnitř nacházejí 4 funkční patra, kde mají obě rodiny vše potřebné pro svůj pohodlný život.

Architekti:L&M Design Lab
Plocha:250 m²
Realizace:2023
Lokalita:Nantong, Čína

Galerie

Dalších 11 fotografií
Dalších 11 fotografií

Jak se tato přestavba domu pro dvě generace líbí vám?

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Zobrazit další články