Návrh domu měl ztělesňovat bydlení v harmonii s okolní přírodou. Tvar budovy tak zapadá do zelené plochy kolem pozemku

Úkolem architektů bylo postavit moderní, luxusní bydlení, které splyne s okolní přírodou se spoustou zeleně a světla. Díky tomu vznikl koncept stavby, který od samotného počátku příliš nezatěžuje životní prostředí a majitele propojuje s přírodou.

dům v přírodě i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BDR Architekci, fotograf Konrad Basan
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BDR Architekci, fotograf Konrad Basan
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BDR Architekci, fotograf Konrad Basan
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BDR Architekci, fotograf Konrad Basan
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BDR Architekci, fotograf Konrad Basan
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BDR Architekci, fotograf Konrad Basan
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BDR Architekci, fotograf Konrad Basan
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BDR Architekci, fotograf Konrad Basan
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BDR Architekci, fotograf Konrad Basan
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BDR Architekci, fotograf Konrad Basan
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BDR Architekci, fotograf Konrad Basan
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BDR Architekci, fotograf Konrad Basan
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BDR Architekci, fotograf Konrad Basan
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BDR Architekci, fotograf Konrad Basan
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BDR Architekci, fotograf Konrad Basan
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BDR Architekci, fotograf Konrad Basan
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BDR Architekci, fotograf Konrad Basan
Dalších 13 fotografií
Dalších 13 fotografií
                   

Pozemek pro stavbu domu se nachází nedaleko Varšavy v lázeňském letovisku, které je známé svou krásnou krajinou s množstvím zeleně a lesů. Během navrhování domu se architekti zaměřili na využití podmínek pozemku a jeho okolí. V celé stavbě se tak odráží ráz okolní přírody.

Projekt propojující přírodu s domem

Centrem celého domu se stal obývací pokoj s dokonale otevřeným pohledem do okolí. Celistvě zasklený prostor posuvnými okny tak zdůrazňuje vztah mezi domem a přírodou. Takřka celý dům disponuje prostornou terasou, která je přístupná v obou podlažích ze všech užitných prostor, včetně koupelen.

Díky kompaktnímu tvaru celého domu lze maximalizovat zelenou plochu celého podniku, jak popisují autoři na webu ArchDaily. Pro dosažení takového výsledku musela být stavba provedena na hybridní konstrukci nad zemí, jejímž základem je ocelový rám. Na kostru stavby navazuje železobetonové schodiště a suterén. Celá stavba je pak obemknuta cementovláknitými panely tvořícími venkovní fasádu.

terasa iZdroj fotografie: Tiskové materiály BDR Architekci, fotograf Konrad Basan

V jednom tónu uvnitř i venku

Celý interiér domu je tónován do tlumených barev, aby mohla vyniknout zeleň okolní přírody a nebylo do celkového dojmu příliš zasaženo. Z toho důvodu uvnitř najdeme bílou v kombinaci s přírodními materiály, jako je dřevo a křemen. V koupelnách pak byly použity velkoformátové keramické obklady v jemných pastelových barvách. Uvnitř domu jsou zachovány také prvky samotné konstrukce domu jako jsou ocelové nosníky v obývacím pokoji, střešní konstrukce ze dřeva nebo šachta uvnitř schodiště ze železobetonu.

obývací pokoj iZdroj fotografie: Tiskové materiály BDR Architekci, fotograf Konrad Basan

Maximální šetrnost k životnímu prostředí

Jelikož se celý dům nachází uprostřed přírody, autoři mysleli na šetrnost k životnímu prostředí už od samotného začátku stavby. Z tohoto důvodu volili ocelovou konstrukci, která zkrátila dobu stavby a zúžila škálu stavebního materiálu. Stavba je svými okapy a arkádami chráněna před teplem v letních měsících. Na jižní straně stavby jsou umístěny FV panely, které utváří energii například pro nabíjení elektromobilu. Dále stavba disponuje tepelným čerpadlem a objemovou nádrží na dešťovou vodu. Vše je jednotně ovládáno skrz chytrou domácnost, což majitelům přináší dokonalý přehled o spotřebě a poskytuje díky tomu možnost rozumně hospodařit s celým domem.

Architekti:BDR Architekci
Plocha:240 m²
Realizace:2023
Lokalita:Konstancin-Jeziorna, Polsko


Galerie

Dalších 13 fotografií
Dalších 13 fotografií

Co říkáte na pohodlné bydlení na prahu okolní přírody?

Diskuze Vstoupit do diskuze
118 lidí právě čte
Autor článku

Monika Hynčicová

Zobrazit další články