Milionový trik, jak uvařit fazole. Správné použití vody způsobí, že nebudou nadýmat ani se rozpadat
Naučte se jednoduše a chutně uvařit fazole. Jsou bohatým zdrojem bílkovin, minerálních látek i antioxidantů.
Fazole jsou jednou ze základních potravin, které by měly být v každé domácnosti a v jídelníčku jakékoli rodiny. Jejich popularita roste i proto, že obsahují rostlinné bílkoviny, které se v posledních letech staly módní záležitostí. Stále se jim ale velká část populace vyhýbá kvůli špatnému trávení. Důležitá je totiž správná příprava, aby s nimi tělo nemělo větší problémy.
Nedoceněná luštěnina zpomaluje stárnutí
Příčinou žaludečních potíží po pozření fazolí nebo i jiných luštěnin jsou oligosacharidy. Tyto látky tělo nestráví, vyvolávají aktivnější fermentační proces, a tedy i tvorbu plynů. Fazole obsahují lektiny, které v těle dočasně blokují enzym trypsin zodpovědný za trávení rostlinných bílkovin. Když trypsin nefunguje, bakterie ve střevě se aktivují a způsobují problémy.
Přestože jsou fazole těžko stravitelné, neměli byste je z jídelníčku vynechat. Vyjma vysokého procenta bílkovin také obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, pektiny, antioxidanty a minerální látky, hlavně fosfor, zinek a draslík. Tato nedoceněná luštěnina také zpomaluje stárnutí organismu, je vhodná pro diabetiky a dodává energii. Jsou skvělé do omáček, polévek, salátů anebo je můžete jíst samotné.
Namočte je přes noc do vody
Důležité ale je, abyste je správně připravili. Před tepelnou úpravou je na několik hodin namočte. Ideálně přes noc alespoň na 8 hodin, ale ne více než na 12 hodin. Poté slijte vodu, nalijte do hrnce novou a dejte je na střední teplotu na sporák. Když se začnou vařit a udělá se pěna, znovu je slijte, propláchněte v cedníku, nalijte novou vodu a dejte vařit.
Po další čtvrt hodině fazole ještě jednou sceďte, propláchněte, zalijte čerstvou vodou a vařte do měkka. Proces proplachování a dvojitého varu by měl způsobit, že fazole budou lépe stravitelné. Osolte je, až když budou uvařené do měkka. Doporučuje se konzumovat je v kombinaci se zeleninou. Díky škrobu, který obsahují, jsou luštěniny také skvělým zahušťovadlem do omáček. Je to lepší způsob, než do nich dávat mouku.
Jakou zkušenost máte s konzumací a přípravou fazolí?