Dejte si pozor na toto „zázračné“ lidové hnojivo. Může vaši zahrádku doslova zlikvidovat

Ke správnému zakořenění, růstu, olistění i bohatému květenství jsou pro rostliny nezbytné živiny. Stejně jako lidé potřebují k životu také některé druhy cukrů.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Spousta barev, vůní a krásné rozkvetlé záhony jsou snem každého zahradníka. Aby toho milovníci zeleně docílili, pomáhají rostlinám nejrůznějšími syntetickými i přírodními přípravky. Některé však nemusejí ani trochu fungovat. Rostliny ke správnému zakořenění, růstu, olistění i bohatému květenství potřebují živiny. Přípravky, které se dají koupit v obchodech, vás něco budou stát. Levnějším řešením z kategorie babských rad je med nebo cukr.

Med je dobrý na bakterie

Opravdu ale fungují? Použití medu jako zakořeňovacího hormonu rostlin nefunguje, lepší jsou práškové hormony, které koupíte v zahradnictví. Med totiž neobsahuje žádné rostlinné hormony a nemá ty správné živiny. Co však rostlině může dělat dobře, je zabránit bakteriím a dalším mikroorganismům, aby se dostaly do uříznutého stonku rostliny a způsobily infekci. Například při odběru řízků je odříznutý konec otevřený a náchylný k infekci. Zde může být med užitečný.

Mezi klíčové živiny, které rostliny potřebují pro vývoj nového kořenového systému, patří draslík a fosfor. Med jich ale nemá to správné množství. I když med obsahuje cukr, který v nějaké formě potřebuje každá živá bytost ke svému přežití, rostliny si vytvářejí vlastní prostřednictvím fotosyntézy. Nemají trávicí systém, který by štěpil cukry z vnějších zdrojů, a nemohou přijímat cukry z půdy. Bez ohledu na to, kolik medu je v půdě, rostliny ho nemohou využít.

Přidaný cukr může rostlině uškodit

Přidáním cukru do závlahy se změní schopnost rostlin přijímat vodu. Když například odumírají, je to užitečné. Jakmile jsou rostliny zdravé, spíše je to poškodí. To ale neznamená, že byste cukrovou vodu měli zatracovat. Vhodná je pro řezané květiny, které začínají vadnout. Přidáním lžičky cukru do asi čtvrt litru vody ožijí. Nepoužívejte ale cukrovou vodu na rostliny, které na zahradě řádně rostou. Ze stejného důvodu, jako u medu. Přidaný cukr nepotřebují a naopak jim může uškodit.

iZdroj fotografie: Depositphotos

V zahrádkaření se traduje řada mýtů. Někteří zahradníci se domnívají, že přimícháním malého množství běžného stolního cukru do vody na zalévání rostlin nebo do vody ve váze vytvoří zálivku, která poskytne rostlině více živin. Kýženým výsledkem je rychlejší a efektivnější růst rostlin. Je pravdou, že rostliny zalévané cukrovou vodou vypadají zdravější a rostou rychleji. Ale pozor, neplatí to pro rostliny vysazené na zahradě.

Cukrová voda na mladé a řezané rostliny

Cukrová voda funguje na mladší rostliny pěstované v sadbovačích, které ještě nemají vyvinuty účinné mechanismy pro produkci a uchovávání cukru. A také je účinná na řezané rostliny ve váze. V obou případech totiž chybí přirozeně se vyskytující cukr ve venkovní půdě. Ale i tady číhá nebezpečí. Pokud to s cukrem přeženete, rostlině to nepomůže a naopak vytvoříte ideální prostředí pro mikroorganismy, které rostlinu mohou zahubit.

Jaké tipy máte pro bohatě rozkvetlou zahradu?

Zdroj: Bhg

Diskuze Vstoupit do diskuze
110 lidí právě čte
Zobrazit další články