10 maličkostí, kterými psi vyjadřují svou nekonečnou lásku a jak takové chování rozpoznat

Milovníci zvířat se často diví, že jim jejich psí parťáci i přes veškerou péči projevují jen minimální lásku. Nemusí to však být pravda, stačí rozpoznat signály.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Mnohdy si nejsme jistí tím, co znamená konkrétní chování psa. Dnes se proto podíváme na to, jak nám naši čtyřnozí přátelé projevují oddanost a náklonnost. Psí láska má totiž docela jiné projevy než ta lidská, i když dokáže být neméně hluboká a zavazující. A co si tedy u našeho mazlíčka pohlídat?

Když se pes chce objímat

Nenechte se mýlit – u psů vypadá tento projev lásky trochu jinak než u lidí. Jednoduše si otírají hlavu a tělo o svého blízkého člověka. Často se také přitulí hlavou k vašim nohám nebo vám strčí čumák do podpaží a nasávají vaši vůni. Mohou se o vás samozřejmě i třít, ležet na vás apod.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Co znamená vrtění ocasem

Snad každý chovatel si toto chování spojuje u psů se štěstím. Když majitel po vstupu do domu vidí psa, jak vrtí ocasem, usuzuje z toho, že je rád, že ho vidí. Ovšem ne vždy tomu tak je. Bylo zjištěno, že záleží i na směru vlnění.

  • Když je pes šťastný, vrtí ocasem doprava.
  • Naopak vrtění ocasu doleva ukazuje na úzkost a prožívání nepříjemné situace.

Když pes vyzývá ke hře

Další možností projevu psí lásky je i nabídka kontaktu. Takže pokud vám váš pes přinese třeba svoje hračky nebo vás svým chováním vybízí k mazlení nebo hře, zcela jednoznačně vám tak dává najevo lásku! Navíc „zapůjčení“ jeho oblíbených hraček je jednoznačným projevem důvěry vůči psovodovi.

Upřený pohled značí lásku

Máte pocit, že vás váš mazlíček sleduje doslova na každém kroku? Pak byste měli vědět, že i toto chování může být projevem lásky. Ale pozor – upřený pohled byste neměli příliš vehementně oplácet. Pro psa je totiž nepříjemné, když se mu někdo dívá do očí. Nikdy to tedy nedělejte. A při úsměvu se také snažte neukazovat zuby, to je totiž v psím světě projev agrese.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Když vás pes líže

Olizováním pes především pečlivě sbírá informace o svém majiteli. Jde mu o lidský pot, v němž je ukryto mnoho cenných informací, které psi dokážou „přečíst“. Zjistí, zda jste aktuálně nemocní nebo třeba ve stresu. Olizování rukou pak samozřejmě může cílit i na jídlo, které jste v nich předtím měli. Všeobecně se však jedná o další projev psí lásky.

Pes vás všude sleduje

Pokud pes chodí doslova krok za krokem se svým opatrovníkem a všude ho následuje, pak jde o opravdové znamení lásky. Někdy jsou samozřejmě důvody čistě zištné – jako na například cesta do kuchyně. Když vás však pes následuje i na místě, která mu žádné výhody nebo lahodná překvapení nenabízí, pak si můžete být jistí, že to dělá proto, že vás má rád.

Vítá vás, když přijdete domů

Vrtění ocasem, radostné poskakování, trochu zmatené pobíhání sem a tam – to všechno jsou signály toho, že k vám váš mazlíček chová opravdovou psí lásku. Stýskalo se mu a neváhá vám to dát řádně najevo. Jde o jeden z nejběžnějších způsobů projevu přízně, který mohou majitelé psů u svých miláčků pozorovat.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Když vás pes kontroluje

Nemůžete si ani v klidu posedět na záchodě, aniž by vás pes nestrčil dovnitř hlavu? Nekárejte ho za to. Má o vás starost a chce vědět, zda jste v bezpečí. Kontroluje tak obvykle všechny členy domácnosti, ke kterým chová náklonnost – v případě malých dětí to však obvykle dělá o něco důkladněji. A to i tehdy pokud nejde o typicky hlídacího plemeno.

Pes vás vždycky utěšuje

Psi poznají, když jste smutní a v depresi, a podle toho reagují. Snaží se vás rozveselit a zlepšit vám náladu – a obvykle dokážou být opravdu vytrvalí. Dělají to různými způsoby. Nejdříve se budou snažit vás zapojit do hry, poté vyzkouší olizování a nakonec vsadí na rozptýlení vaší pozornosti. A nenechají se odradit.

Jak se pes usmívá

Pro začátek musíme zdůraznit, že ne každý mazlíček to umí. Pokud však nadzvedne rty a jemně odhalí zuby, pak se o úsměv jednoznačně jedná – a s největší pravděpodobnostní ho odkoukali od nás, od lidí. Velmi dobře to umí například plemeno shiba-inu. Většinou se tento prvek naučí už jako štěňata, i když není vyloučeno ani jeho „odpozorování“ dospělými psy.

Jak vám každý den projevuje lásku váš pes?

Podívejte se také na to, co znamená, když vás pes intenzivně olizuje

Zdroj: TheSprucePets

Diskuze Vstoupit do diskuze
53 lidí právě čte
Zobrazit další články