Kvasnice dokážou zachránit okurky a rajčata před chorobami
Kvasnice jsou neměnnou složkou chleba a pečiva, používají se k výrobě alkoholu, piva a kvasů, jsou také součástí složení léčivých přípravků a biologických přísad. Droždí je ovšem také vynikajícím hnojivem a ochranou proti chorobám zahradnických plodin!
Jsou bohaté na bílkoviny, jejichž obsah dosahuje 65–66%, minerály, organické železo a další stopové prvky. Více než 10% kvasinkové hmoty tvoří esenciální aminokyseliny. Jak bychom mohli rostlinám odepřít tak dobré živiny?
Kvasinky jsou velmi užitečné pro pěstované rostliny právě z těchto důvodů:
- Jsou dobrým stimulantem růstu a zdrojem užitečných bakterií.
- Droždí je také profylaxí tak závažných onemocnění, jako je pozdní plíseň rajčat a padlí okurek.
- Krmení kvasinkami aktivuje tvorbu kořenů: výsledky experimentů ukázaly, že látky vylučované buňkami kvasinek do vody urychlují vzhled kořenů o 10-12 dní, zvyšují jejich počet o 2-10krát! A tam, kde dochází k aktivnímu růstu kořenů, tam se zeleň vyvíjí mocně a zdravě.
- Rostliny krmené kvasnicovým roztokem jsou silnější a trvalejší.
- Sazenice oplodněné kvasinkami brzy na jaře jsou méně náchylné k nemocem a lépe snášejí sběr.
- Velmi dobrý účinek droždí byl zaznamenán například při zakořenění jahodových keřů.
- Krmení kvasnicemi je užitečné pro všechny zeleninové plodiny, jahody, květiny. Použití kvasnicového roztoku se také osvědčilo jako výživa pro listy.
Složení receptu na výživu rostlin z kvasnic
- Voda – 3 l
- Cukr – 10 lžic
- Suché droždí – 10 g
Postup vaření
Zahřejte vodu až na 38 ° C (ne vyšší, jinak kvasinky zemřou).
Rozpusťte ve vodě cukr a balíček suchých droždí.
Nechte droždí po dobu čtyř až deseti hodin „růst“ a roztok občas promíchejte.
Když jsou kvasnice fermentovány, měl by být roztok kvasinek zředěn 7 litry vody a může být aplikován pod rostliny.
Důležité! Mějte na paměti, že nádoba musí mít objem větší než 3 litry, neboť droždí má vlastnost se rozpínat, jeho hmotnost se zvýší 2 – 2,5 krát a efekt by mohla být nežádoucí.
S tímto řešením můžete nakrmit absolutně všechny rostliny. Okurky lze tímto roztokem zalévat jednou za 10-12 dní, rajčata a další zeleninu – jednou za 15 dní, v litrovou nádobou pod každým keřem. Před zaléváním rostliny je nutné roztok dobře prolévat čistou vodou, protože jakékoli zalévání se provádí až po zaléváním vodou.