Pár kapek octa utne prskání oleje během mžiku. Vychutnejte si ty nejšťavnatější řízky bez špinavé plotny
Mnoho lidí miluje řízky, ale nenávidí jejich přípravu. Především z toho důvodu, že po smažení řízků následuje další hodina čištění kuchyně, protože ji poprskal olej.
Každý člověk několikrát ročně smaží. A jelikož k Vánocům smažení prostě patří, bez toho se Štědrovečerní večeře prostě neobejde. Jenže jakmile vložíte obalené maso na pánev, ihned začne všude prskat olej. A potom přichází ten dlouhý a všemi nenáviděný úklid. Naštěstí se tomu dá zabránit hned na začátku smažení. Tento trik si zamilujete.
Proč vlastně olej prská
Možná jste nepřemýšleli o tom, z jakého důvodu k prskání při smažení vlastně dochází. Olej vlastně prská v tu chvíli, kdy se do něj dostane nějaká tekutina, například voda. A olej se s vodou prostě nesmísí. To můžete vyzkoušet, když do vody nalijete trošku oleje, nikdy to nerozmícháte, vždy ve vodě budou plavat olejová oka. A jakmile je olej rozpálený, kapka vody se chce dostat ven a proto to začne prskat.
Proto byste nejprve měli pánev naprosto vysušit nějakým savým hadříkem. To stejné udělejte i se všemi vařečkami, které budete používat. A do oleje vložte přísady, které zabrání prskání. Ano, tak jednoduché to je.
Smažení bez prskání
Jednou z těchto přísad je například sůl, která do sebe dokáže přebytečnou vlhkost vtáhnout. Tím pádem kapky vody nebudou prskat. Sůl dejte na pánev v tu chvíli, kdy ji dáte na sporák. A až poté na ni nalijte olej a nechte rozehřát. Samozřejmě, že ji můžete přidat až do oleje, ale tento způsob je účinnější.
Zkuste ocet
Zdá se vám, že použití soli moc nepomohlo? Poté můžete vyzkoušet ještě jednu přísadu a tou je ocet. Ale ať vás ani nenapadne lít ho do rozpáleného oleje, to byste dost možná mohli jet k doktorovi. Nejprve octem potřete dno a všechny strany pánve, stačí opravdu tenká vrstva a poté až na ni nalijte olej.
Ty nejlepší řízky
U kuřecích řízků se víceméně nedá nic pokazit, ty jsou vždy naprosto křehké. Ale u vepřových řízků se může stát, že budou vysušené a tuhé, a takové řízky nikdo jíst nechce. U řízků je totiž třeba, aby byly opravdu šťavnaté. Zajímalo by vás, jak tomu zabránit? Stačí, když při obalování řízků na maso nakapete i citronovou šťávu. A to je vlastně všechno, po tomto kroku budou vaše řízky ty nejlepší, co jste kdy udělali.
Jaký je váš osvědčený recept na řízky?