Správná příprava brambor promění váš bramborový salát na michelinský pokrm. Tajemství spočívá ve zvoleném druhu a postupu
Pro přípravu brambor na oblíbený sváteční salát existuje celá řada triků. Seznamte se s těmi, které budou dbát o jejich perfektní chuť i strukturu.
Důležité je vsadit především na ten správný typ použitých brambor. Jedním dechem však musíte dbát i na ideální použitou techniku varu a přípravu a v neposlední řadě také na samotnou techniku přípravy bramborového salátu. Jedině ve chvíli, kdy spojíte všechny tyto aspekty dohromady, se dočkáte opravdu perfektního výsledku.
Vyberte správný typ brambor
Pro začátek si opatřete ten správný typ brambor – chtějte varný typ A alias salátové brambory. Ty se vyznačují tím, že i po uvaření skvěle drží tvar (nerozpadnou se vám tedy na kaši) a pohodlně je oloupete i v případě, že se je rozhodnete vařit ve slupce. Doporučujeme nákup brambor uskutečnit několik dní před Štědrým dnem.
Leckdy totiž bývají v obchodech vyprodané. A pokud narazíte na Keřkovské rohlíčky, což je speciální česká salátová odrůda brambor dostupná především na Vánoce, rozhodně po nich sáhněte. Nic lepšího zkrátka a dobře do salátu ani dát nemůžete.
Brambory vždy vařte ve slupce
Zapomeňte na to, že byste je před vaření oloupali. Právě díky slupce si totiž zachovávají onu jedinečnou chuť a vůni. Brambory pak před vařením jen důkladně očistěte kartáčkem a uvařte. Vždy je také vkládejte do horké vody. Přispěje to k jejich rychlejší přípravě a také k tomu, že se do vody nevylouhuje zbytečně mnoho užitečných látek.
Po uvaření je nechte vychladnout (nejlépe přes noc na kuchyňské lince) a teprve poté je oloupejte. Půjde to skoro samo, obvykle si vystačíte jen s obyčejným příborovým nožem. A pokud slupku naříznete ve středu po celém obvodu brambory, stáhnete ji jednoduše z obou stran přes špičku brambory a máte hotovo.
Míchání omezte na minimum
Nakonec ještě zbývá finální úprava brambor do salátu. A jak na to? Nakrájejte je na kostičky nebo je protlačte přes speciální kráječ. Uložte je stranou. Do mísy pak dejte všechny ostatní ingredience na salát včetně majonézy a vše dokonale promíchejte. Teprve v tuto chvíli přihoďte brambory a promíchejte co nejjemněji. Předejdete tak tomu, aby se z brambor stala nehezká kaše, která nemá se salátem vůbec nic společného.
A jaké triky používáte pro přípravu bramborového salátu vy?