Na nákupu másla lze ušetřit stovky korun měsíčně. Vyrobte si ho doma, zásadní je výběr vhodné smetany a kuchyňské nástroje

Domácí máslo je mnohem chutnější a zdravější než současné komerční výrobky. Jeho příprava je navíc velmi snadná a nevyjde vás příliš draho.

i Zdroj fotografie: The Digital Pimp/ Creative Commons Attribution 2.0
                   

Máslo patří mezi nejoblíbenější produkty po celém Česku. V současné době však čím dál více velkofirem začíná své výrobky ochuzovat v závislosti na tom, aby je dokázaly prodat za co nejlepší cenu. Vyplatí se proto vědět, jak si máslo připravit po svém a za mnohem méně peněz. Díky správnému receptu bude navíc podle webu GreatBritishChefs mnohem zdravější a jeho chuť předčí všechny drahé alternativy z obchodů. 

Příprava másla vyžaduje pouze několik ingrediencí 

K výrobě domácího másla toho nebudete potřebovat příliš. Stačí si zakoupit kvalitní smetanu, tedy alespoň dvě čtvrtlitrová balení – pozor, že musí být čerstvá, nikoli připravená metodou UHT, protože z té podle serveru iReceptář máslo udělat nelze. Stejně tak je důležité, aby obsahovala alespoň 30 % tuku, ovšem čím více, tím lépe. Jamile tedy budete připraveni, nechte smetanu, aby získala pokojovou teplotu, a poté postupujte dle níže uvedeného návodu: 

  • Nalijte smetanu do vyšší nádoby a začněte ji šlehat pomocí ponorného mixéru. Nepřestávejte ani v momentě, kdy se z ní začnou tvořit typické kopečky, které běžně používáte pro přípravu dezertů. 
  • Jakmile si všimnete, že se smetana srazila a tuk se konečně odděluje od podmáslí, začněte ho slévat, dokud vám nezbyde pouze tuhá hmota. Pokud chcete, podmáslí můžete vypít nebo odložit a použít pro přípravu jiných dobrot. 
  • Vyšlehanou hustou hmotu vyklopte a uhněťte ji na dřevěném prkénku pod proudem studené vody. Díky tomu z ní opadá veškeré podmáslí a vy získáte hladký bochánek másla, který stačí vložit do máslenky nebo potravinové fólie a schovat do ledničky. 

Pokud chcete, hotové máslo můžete dochutit bylinkami, česnekem nebo jinými aromatickými ingrediencemi. Bylinky byste však měli vždy nasekat na drobné kousky (česnek prolisovat) a poté je důkladně promíchat s tuhou hmotou. Na webu adbz jsme také psali o triku, díky kterému bude tuhé máslo během chvilky měkké a připravené k použití. 

Jak se recept osvědčil vám?

Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články