Perníčky jsou na Vánoce velmi oblíbeným cukrovím, jejich problém ale je, že pokud nejsou udělané správně, tak mohou rychle ztvrdnout. Naštěstí na to existuje účinný trik.
Nejkrásnější období v roce se nenávratně blíží a s ním i všechno to pečení, zdobení, uklízení a kupování dárků. Pokud chcete mít jistotu, že aspoň po chuťové stránce bude tento rok všechno v pořádku, musíte vědět, jak správně upéct perníčky. Není to totiž jen tak, pokud nechcete skončit s tvrdým cukrovím, na kterém si vylomíte zuby, tak je třeba správně připravit těsto.
Ingredience a postup přípravy těsta
Na perníčky budete potřebovat:
- Dvě až tři lžíce kvalitního medu
- Sto gramů másla
- Jeden balíček prášku do pečiva
- Dvě lžíce zakysané smetany
- Dvě stě padesát gramů hnědého cukru
- Dvě vejce
- Čtyři sta padesát gramů polohrubé pšeničné mouky
- Jednu lžičku octa
- Po jedné lžičce mleté skořice, muškátového oříšku, hřebíčku a anýzu (Můžete zaměnit dle vašich chutí a preferencí)
- Špetku soli
Na zdobení budete potřebovat:
- Bílek
- Moučkový cukr
Začněte tím, že si vezmete hrnec a dáte jej na sporák, za stálého míchání v něm rozpusťte máslo, med, cukr a vejce. Jakmile to budete mít, odložte hrnec stranou na vychladnutí a rychle se vrhněte na další krok. Tím je rozmíchání prášku do pečiva v octu, jelikož je hned poté musíte nalít do ne úplně vařicí, ale zároveň ne úplně studené směsi v hrnci. Vezměte si mouku, přidejte do ní koření, smíchejte a nyní ve větší míse zapracujte celé těsto dohromady, dokud z něj nebude pevná hmota.
Jak perníčky upéct co nejlépe
Pracovní desku, na které budete těsto válet a tvarovat, si nejprve pomoučněte, aby se vám na ni nelepilo. Následně rukama těsto trochu rozprostřete a začněte jej válet. Vykrojte tvary dle vašich formiček a pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Použít můžete také silikonový pečící papír, který nemusíte hned vyhazovat a oproti tomu klasickému je skoro věčný.
Troubu předehřejte na 180 stupňů a perníčky na pět až sedm minut vložte upéct. Nechejte okolo deseti minut vychladit a můžete je zabalit do krabic, pokud je nemáte v plánu zdobit. Pokud ano, pak vás ještě trochu práce čeká. Nechejte teplotu v troubě spadnout na 100 stupňů a mezitím vytvořte krém z moučkového cukru a bílků. Pomocí sáčku z něj vytvarujte těsto a to nechejte na pár minut v troubě ztuhnout. Pak můžete zdobit.
Co je tedy ten velký trik?
Není vlastně vůbec velký, klíčem je totiž trpělivost a relaxace. Jakmile totiž těsto doděláte, musí nějakou dobu ztuhnout, nemůžete jej začít hned jen tak válet a připravovat k pečení. Udělejte jej den před pečením a nechejte ho celou noc odpočinout v lednici. Bude se vám s ním lépe manipulovat a nebude poté zbytečně ztuhlé.
Zároveň, jak jej budete tvořit, tak je lepší pracovat s přísadami, které mají pokojovou teplotu, tudíž máslo atd. nepoužívejte ihned po vytáhnutí z lednice. Nejdůležitější je ovšem vytáhnout perníčky z trouby včas. Proto pět až sedm minut, jelikož by měly být na dotek po vytáhnutí měkké, pružné a barva stačí mírně hnědá.
Jaké triky a doporučení máte na pečení perníčků vy?