Nejlepší vánoční perníčky pod sluncem. Cukrářka prozradila tajný postup, díky kterému vám vydrží týdny jako čerstvě upečené

Perníčky jsou na Vánoce velmi oblíbeným cukrovím, jejich problém ale je, že pokud nejsou udělané správně, tak mohou rychle ztvrdnout. Naštěstí na to existuje účinný trik.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Nejkrásnější období v roce se nenávratně blíží a s ním i všechno to pečení, zdobení, uklízení a kupování dárků. Pokud chcete mít jistotu, že aspoň po chuťové stránce bude tento rok všechno v pořádku, musíte vědět, jak správně upéct perníčky. Není to totiž jen tak, pokud nechcete skončit s tvrdým cukrovím, na kterém si vylomíte zuby, tak je třeba správně připravit těsto.

Ingredience a postup přípravy těsta

Na perníčky budete potřebovat:

  • Dvě až tři lžíce kvalitního medu
  • Sto gramů másla
  • Jeden balíček prášku do pečiva
  • Dvě lžíce zakysané smetany
  • Dvě stě padesát gramů hnědého cukru
  • Dvě vejce
  • Čtyři sta padesát gramů polohrubé pšeničné mouky
  • Jednu lžičku octa
  • Po jedné lžičce mleté skořice, muškátového oříšku, hřebíčku a anýzu (Můžete zaměnit dle vašich chutí a preferencí)
  • Špetku soli

Na zdobení budete potřebovat:

  • Bílek
  • Moučkový cukr

Začněte tím, že si vezmete hrnec a dáte jej na sporák, za stálého míchání v něm rozpusťte máslo, med, cukr a vejce. Jakmile to budete mít, odložte hrnec stranou na vychladnutí a rychle se vrhněte na další krok. Tím je rozmíchání prášku do pečiva v octu, jelikož je hned poté musíte nalít do ne úplně vařicí, ale zároveň ne úplně studené směsi v hrnci. Vezměte si mouku, přidejte do ní koření, smíchejte a nyní ve větší míse zapracujte celé těsto dohromady, dokud z něj nebude pevná hmota.

Jak perníčky upéct co nejlépe

Pracovní desku, na které budete těsto válet a tvarovat, si nejprve pomoučněte, aby se vám na ni nelepilo. Následně rukama těsto trochu rozprostřete a začněte jej válet. Vykrojte tvary dle vašich formiček a pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Použít můžete také silikonový pečící papír, který nemusíte hned vyhazovat a oproti tomu klasickému je skoro věčný.

Troubu předehřejte na 180 stupňů a perníčky na pět až sedm minut vložte upéct. Nechejte okolo deseti minut vychladit a můžete je zabalit do krabic, pokud je nemáte v plánu zdobit. Pokud ano, pak vás ještě trochu práce čeká. Nechejte teplotu v troubě spadnout na 100 stupňů a mezitím vytvořte krém z moučkového cukru a bílků. Pomocí sáčku z něj vytvarujte těsto a to nechejte na pár minut v troubě ztuhnout. Pak můžete zdobit.

Co je tedy ten velký trik?

Není vlastně vůbec velký, klíčem je totiž trpělivost a relaxace. Jakmile totiž těsto doděláte, musí nějakou dobu ztuhnout, nemůžete jej začít hned jen tak válet a připravovat k pečení. Udělejte jej den před pečením a nechejte ho celou noc odpočinout v lednici. Bude se vám s ním lépe manipulovat a nebude poté zbytečně ztuhlé.

Zároveň, jak jej budete tvořit, tak je lepší pracovat s přísadami, které mají pokojovou teplotu, tudíž máslo atd. nepoužívejte ihned po vytáhnutí z lednice. Nejdůležitější je ovšem vytáhnout perníčky z trouby včas. Proto pět až sedm minut, jelikož by měly být na dotek po vytáhnutí měkké, pružné a barva stačí mírně hnědá.

Jaké triky a doporučení máte na pečení perníčků vy?

Zdroj: Sally’s Baking Addiction

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Autor článku

Darina Smoláková

Zobrazit další články