Jak vylepšit bramboráky: Podle pravidla 1:1 vyjdou křupavé, ale zároveň šťavnaté uvnitř
Aby byly bramboráky vždy perfektní, musíte se držet správného poměru surovin. Na ten nedají zkušené hospodyňky dopustit.

Jen málo jídel patří k takovým ikonám českého jídelníčku jako právě bramboráky. A přitom jsou to jen placičky z brambor, řeklo by se… Ale pokud je připravíte správně, získáte parádní dobrotu, po které se bude olizovat i ten největší milovník masa. Jediné, co k tomu potřebujete, je správný poměr ingrediencí.
Pravidlo 1:1 platí bez výjimky
Vcelku nezáleží na tom, jaké koření do bramboráků dáváte, zda do nich přihazujete uzeninu nebo je smažíte na sádle či na oleji. Pokud ale uděláte chybu už v základu, se zlou se potážete.
Ano, jde samozřejmě o kombinaci mouky a brambor. Když dáte mouky málo, nebude vám těsto držet. Když naopak moc, bramboráky nebudou mít správnou chuť a může být problém je dokřupava propéct. Tak co s tím? Řiďte se poměrem 1:1 – ale ne doslova. Jde jen o zkratku pro snadnější zapamatování.

Pravidlo je jednoduché: na každé odvážené kilo nastrouhaných brambor přidejte jednu rovnou lžíci mouky. Ani míň, ani víc. Uvidíte, že takto se vám bramboráky zaručeně povedou. Na okrajích budou krásně křupavé, ale ve středu zůstanou vláčné (ovšem rozhodně ne syrové). Musíte však použít ty správné brambory. Web JenŽeny radí, že by mělo jít o varný typ C.
Strouhejte a ždímejte, jinak to nejde
A co dál? Je vcelku jedno, zda brambory nastrouháte najemno či nahrubo – obě metody mají své zastánce. Co ale jedno není, je to, jak se k bramborám zachováte poté. Musíte je totiž nechat několik minut odstát a pak z nich slít přebytečnou tekutinu. Teprve poté je odvažte a přidejte mouku.
A na čem smažit? Šéfkuchař Roman Vaněk na webu iReceptář doporučuje používat vždy jen sádlo. Díky němu je vysmažíte krásně dozlatova a jako bonus budou mít i onu domáckou chuť, které si na nich tolik ceníme. A pokud chcete trochu dietnější verzi, dejte je upéct do trouby na pečicím papíře. Při 200 stupních vám na to bude stačit půlhodinka.
udalosti247.cz
14 h
udalosti247.cz
12 h
udalosti247.cz
13 h
udalosti247.cz
13 h