Inspirujte se u babiček a vylepšete vývar pomocí octa. Dochucovadla už nebudete potřebovat
Aby byl váš vývar opravdu dokonalý, použijte trik našich babiček. Jen dvě lžíce z něj udělají opravdu perfektní záležitost.
Vývar je základem snad každé kuchyně. Buď ho lze jíst ve formě polévky s celou řadou vložek a vylepšení, anebo se skvěle hodí i do základů mnoha jídel. Ale není vývar jako vývar. Pokud chcete, aby z vaší kuchyně vždy odcházel ten opravdu nejlepší a nejchutnější, vsaďte na trik našich předků.
Jen dvě lžíce udělají zázraky
Vývarů je samozřejmě hodně druhů. Tady se zaměříme na ten z kostí. Musí se táhnout několik hodin – ideálně přes noc. „Táhnout“ znamená, že v hrnci nikdy nedosáhne varu, jen si tam mírně probublává, uvolňuje chutě a nádherně voní. Jenže kostem – zvláště těm velkým (vepřovým či hovězím) – to mnohdy nestačí. Aby ze sebe opravdu vydaly to nejlepší, potřebují víc, jak upozorňuje web LittleHouseLiving.
Tajemstvím jsou dvě lžíce jablečného octa. To je množství na větší hrnec vývaru. Nemusíte se bát, že by byl ve vývaru cítit – po těch mnoha hodinách varu se jednoduše ztratí. Pomůže však lépe rozložit pojivovou tkáň v kostech, což se samozřejmě projeví na jeho perfektní chuti. Jednoduché jak facka, že?
A pokud připravujete vývar hovězí nebo jehněčí, můžete jeho chuť podtrhnout octem červeným, radí stránky BetterHomesAndGardens. S chuťovým profilem tohoto masa totiž skvěle souzní. A jestli ho po ruce nemáte, použijte místo něj citronovou šťávu ve stejném množství (to platí i pro ocet klasický).
Pro barvu se hodí kurkuma
A co takhle vývar kuřecí? Vadí vám, že nemá tak perfektní barvu jako v restauraci? Pak na pět litrů vody použijte jednu lžičku kurkumy. Dodá mu skvělou barvu a na chuti se odrazí jen minimálně. A použít ji můžete i do vývaru zeleninového. Tam navíc jako bonus doporučujeme přidat špetku zázvoru. Všechny chutě zeleniny opravdu skvěle zvýrazní.
Jen pozor – vývar je všeobecně vhodný pro osoby, které mají problémy se zažíváním. Ale kurkuma nebo zázvor by ho mohly o tento benefit připravit (o octu to obvykle neplatí), proto je pro začátek používejte opravdu jen v minimální míře. Pro jistotu.
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
5 m