Tajemství nejlepšího těsta na vánočku: Podle tradice záleží i na teplotě vajec
Aby byla letos vaše vánočka tou nejlepší v okolí, osvojte si při jejím pečení několik triků. Opravdu se to vyplatí.
Obsah článku
Vypracovat správné těsto na vánočku je umění – a věda. Vsaďte na několik osvědčených triků, díky nimž se vám zaručeně povede vytvořit ten nejlepší základ pro sváteční mistrovské dílo, které je bohaté, chutné a nedá se mu odolat.
Začněte s prvotřídními surovinami
Vyberte si kvalitní univerzální nebo dortovou mouku. Dobrá mouka obsahuje správný poměr bílkovin, které zajišťují strukturu, aniž by byla vánočka příliš tuhá. Mouku vyzkoušejte tak, že ji trochu promnete mezi prsty – ta prvotřídní je hedvábná, nikoli zrnitá.
Jako srdce těsta si vždy vyberte čerstvé nesolené máslo. Nechte ho změknout při pokojové teplotě, aby se s ním snadno pracovalo. Rozhodně nepoužívejte žádné náhražky, jen pravé máslo dodá těstu extra bohatost a chuť, jak radí i web ProŽeny.
Kromě běžného cukru také zvažte přimíchání toho hnědého nebo medu, které dodají sladkosti hloubku. Můžete se díky nim těšit na lehce karamelizovanou chuť, která se skvěle hodí k dalším použitým ingrediencím.
Pozor na správné použití vajec
Vejce spojují těsto a dodávají mu strukturu. Používejte proto vždy jen dostatečně velká čerstvá vejce pokojové teploty. Pokud použijete ta studená z lednice, způsobíte těstu nechtěný šok. A mohlo by se stát, že vám nevykyne, jak píše web JakTak.
S těstem si trochu pohrajte
K úpravě těsta nám své triky napsala čtenářka Katka K. z Hradce Králové. „Poté, co vánočka vykyne (hotové je to ve chvíli, kdy je tohoto těsta v míse dvakrát tolik), byla by chyba ho hned začít používat. Naopak, vánočka bude vláčnější, pokud ho vyklopíte na vál a ještě dobře prohnětete. Teprve potom je připravené k použití.“
Aby se vám vánočka nerozpletla
Poté, co vánočku hezky zapletete, je načase postarat se o to, aby byla i po upečení tak hezká, jako když jste ji dělali. A s tím nám pomohla paní Jiřina N. z Olomouce. „Když vánočku pletete, nebojte se při tom ty prameny trochu stisknout k sobě. Dobře také přitiskněte oba konce. Nevadí, že je při tom trochu zploštíte, dá se to snadno vytvarovat zpátky. A v neposlední řadě přitiskněte vánočku taky trochu k plechu. Tak budete mít jistotu, že se vám nerozjede ani nepraskne.“
udalosti247.cz
9 h
udalosti247.cz
10 h
udalosti247.cz
10 h