Jak skladovat cukroví, aby vydrželo: Ještě v lednu bude chutnat jako právě dopečené
Vánoční cukroví může ve spíži vydržet opravdu dlouho. Musíte si jen dát pozor na to, jak a kde ho skladujete.
Obsah článku
Při skladování vánočního cukroví nejde jen o prodloužení jeho trvanlivosti, ale také o zachování chuti, struktury a sváteční nálady. Pokud však vše provedete správně, budete si na něm pochutnávat ještě dlouho.
Různé druhy cukroví mají různé nároky
Ať už se jedná o křehké perníčky, máslové křehké pečivo nebo nepečené dobroty, měli byste si pamatovat, že každý typ cukroví vyžaduje trochu zvláštní péče. A podle toho také vydrží.
- Suché cukroví (např. perníčky, kokosy, křehké pečivo): Ty lze skladovat při pokojové teplotě v papírem vyložených kartonových krabicích, aby změkly a získaly co nejlepší strukturu. Vydrží bez problémů až do konce ledna.
- Křupavé sušenky (vánoční cookies apod.): Zachovejte jejich křupavost tím, že je budete skladovat ve vzduchotěsných plechovkách nebo plastových nádobách při pokojové teplotě. Vydrží dva až tři týdny.
- Vlhké druhy (např. marokánky nebo ovesné cukroví s rozinkami): Měly by se ukládat do uzavřených nádob, aby se zabránilo jejich vysychání. Vydrží okolo tří týdnů.
- Cukroví plněné krémem: Při skladování v lednici vydrží dva až tři týdny.
- Nepečené cukroví: Skladujte ho v lednici, vydrží asi dva týdny.
Skladujte jen zcela vychladlé kousky
„Může se to zdát samozřejmé, ale stojí za to si to zapamatovat. Jakékoli teplo způsobí kondenzaci uvnitř nádoby – alias promočené sušenky – takže s jejich balením nespěchejte,“ píše web Chatelaine.
A jak na svém webu připomíná Martha Stewart, různé druhy se opravdu nevyplatí míchat dohromady. A to zejména ty aromatické. „Pokud jste upekli různé cukroví, každý druh by měl být uložen ve vlastní nádobě. Nejenže to udrží chutě oddělené, ale také to zabrání sušenkám absorbovat nežádoucí vlhkost z okolních pamlsků.“
Cukroví vám vydrží až do Velikonoc
O další tip se podělila čtenářka Hana K. z Poděbrad. „Vždycky nám na Vánoce nějaké to cukroví zbude, ale to nevadí. Když už ho nikdo nechce, prostě ho narovnám do krabičky a nechám zmrazit. Jde to prakticky se všemi druhy – nefunguje to jen na cukroví plněné krémem.
Ale třeba nepečené kuličky nebo linecké s marmeládou mražení přežije. Dokonce se mi zdá, že třeba takové medvědí tlapky jsou potom ještě chutnější, protože se pěkně rozleží. Já pak cukroví používám na Velikonoce – v pátek ho rozmrazím, vyskládám na tác a nechám při pokojové teplotě povolit. Pak už si jen pochutnáváme.“
udalosti247.cz
11 h
udalosti247.cz
12 h
udalosti247.cz
12 h
udalosti247.cz
12 h