Krémové bramborové kaše dosáhnete díky správně nakrájeným bramborám: Různě velké kusy jsou špatně
Způsob krájení brambor má přímý vliv na strukturu a chuť výsledného pokrmu. Však uvidíte sami.
Obsah článku
Bramborová kaše je především o rovnováze – krémové struktuře, máslové chuti a hladké konzistenci. Vše však začíná už ve chvíli, kdy vezmete brambory poprvé do ruky. Velmi důležité je totiž i to, jak je krájíte.
Proč na krájení záleží
Když jsou brambory nakrájeny nerovnoměrně, menší kousky se rozvaří, absorbují více vody a změní se v kaši, zatímco větší kousky zůstanou nedovařené. Výsledkem je vodnatá, hrudkovitá nebo lepkavá kaše, kterou nezachrání ani máslo. Naopak stejně velké kousky absorbují vodu rovnoměrně, uvaří se současně a zachovají si správné množství škrobu. A to je ten správný základ dokonale krémové kaše, který potřebujete.
Sůl dodá kaši šmrnc
Podle webu Mirror je však třeba dát pozor i na další věc: „Vodu, ve které vaříte brambory, hodně osolte. A udržujte stálou teplotu. Pokud brambory vaříte příliš prudce, pravděpodobně se rozpadnou. Jemné vaření je vše, co potřebujete.“
Tajné heslo: Ohřívat a ochutnávat
Svůj postup nám e-mailem poslala i čtenářka Helena L. ze Lhotky. „Dbám na to, abych máslo a mléko před vmícháním zahřála – díky tomu je vše hladké a hedvábné. A nezapomeňte ochutnávat. Někdy stačí jen špetka soli navíc, aby se z průměrné kaše stala opravdu vymazlená pochoutka.“
A svůj postřeh dodám i já: Přílišné rozmělnění může vést k tomu, že brambory budou gumovité a nebudou vám chutnat. Proto při jejich mačkání zvolněte a nechte vyniknout jejich přirozenou krémovitost.
Na másle opravdu záleží
Ne každý má však stejný přístup – například Dana Koise z webu Slate má trochu jiný recept. „Potřebujete jen máslo. Vhazujte ho dovnitř čtvereček po čtverečku, dokud se vám to nebude zdát dost. Máte strach, že jste toho použili příliš? Přidejte ještě trochu víc. A vmíchejte i trochu smetany.“
udalosti247.cz
15 h
udalosti247.cz
16 h
udalosti247.cz
16 h