Málokdo ví, že existují dva druhy kompostů. Každý z nich funguje jinak a vyžaduje jiný odpad, řada lidí dělá fatální chyby při jeho udržování

Kompost je zdroj, který nás obdarovává výživným hnojivem. Zbytky jídla a odpad ze zahrady tak přeměníme na černé zlato, které prospěje naší půdě.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Domácí kompostování má často špatnou pověst. Slyšíme, jak je to komplikované, naše zahrada bude páchnout a při pohledu na ni uvidíme hnijící zbytky na jedné hromadě. To vše platí, pokud kompostujete špatně. Naštěstí to jde i jinou cestou a přitom je to docela jednoduché. Pojďme se tedy na postup kompostování podívat blíže.

Druhy kompostů

Existují dva typy kompostování, a to studené a horké. Při kompostování za studena jednoduše hromadíme domácí přírodní odpad. Mezi něj řadíme například ovocné a zeleninové zbytky, kávový lógr, vaječné skořápky apod. Tento odpad potom ukládáme na hromádku či do kompostovací nádoby. Vše se v průběhu jednoho roku kompletně rozloží.

iZdroj fotografie: Pixabay

Horké kompostování už je trochu složitější. Výsledky máte ale daleko dříve. Za teplého počasí vytvoříte kompost už za 1–⁠3 měsíce. Horký kompost vyžaduje trochu aktivnější roli, tedy musíte směs kompletně připravit. A to nejen z mixu odpadních zbytků, ale i z dalších 4 přísad. Musíte přidat dusík, uhlík, vzduch a vodu. Tyto položky společně krmí mikroorganismy, které tvoří rychlý proces rozpadu. Připravte si tedy brzy na jaře nebo na podzim jednu velkou dávku kompostu. Zatímco se jedna „vaří“, můžete tvořit další.

Jak vytvořit vlastní horký kompost

Nahromaďte dostatek materiálu, aby vydal na kompost metr vysoký. Kombinujte mokré, zelené části jako tráva a mech s hnědými, jako jsou listí, drcené větve stromů, ale také třeba kartony nebo staré noviny. Můžete přidat i zbylé seno nebo hobliny, ty totiž přidají kompostu více uhlíku. Nejlepší poměr kompostu vznikne poměrem 3:1 namícháním tří částí hnědých materiálů a pouze jedné části zelených materiálů. Poté to celé zalijte vodou, aby byl kompost vlhký. Pravidelně sledujte, zda nevyschl a zda je mírně teplý a hřeje od středu. 

iZdroj fotografie: Pixabay

Jednou týdně musíte hromadu kompostu prohrábnout vidlemi, aby měl dostatek kyslíku. Hotový kompost poznáte podle konzistence. Měl by být již zcela tmavě hnědý, drobivý a neměl by vydávat žádné teplo. Na zahradu můžete přidávat 10–1⁠5 cm kompostu na každý záhon a také do květináčů. Učiňte tak hned na začátku sezóny, před samotnou výsadbou. Pokud vám nevyhovuje konzistence a raději byste měli tekuté hnojivo, můžete část hotového kompostu několik dní máčet ve vodě ve speciální nádobě.

Zdroj: Better Homes & Gardens

Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Zobrazit další články