Oblíbený olej z obchodu není to, za co se vydává. Zjistila se o něm pravda
adbz.cz » Hobby » Koupili jste si v obchodě oblíbený olej na vaření? Pak byste o něm měli znát pravdu. Spousta Čechů se nechala napálit

Koupili jste si v obchodě oblíbený olej na vaření? Pak byste o něm měli znát pravdu. Spousta Čechů se nechala napálit

Inspektoři odhalili krutou pravdu o olivových olejích v českých obchodech. Jedná se zase o jeden velký podvod na zákazníky.

olivovy olej panev
Zdroj fotografie: iStock

Olivové oleje se v současné době stávají čím dál více oblíbeným zbožím, a to zejména díky svým pozitivním účinkům na lidské zdraví. Jenže značky, které se prodávají u nás v Čechách nejsou dle Státní zemědělské a potravinářské inspekce tím, za co se vydávají. Většina výrobků totiž nesplnila stanovené požadavky evropských právních předpisů. 

Závadné olivové oleje v českých obchodech 

Inspektoři letos provedli velkou kontrolní akci zaměřenou na kvalitu olivových olejů v tržní síti ČR. Ty jsou do tuzemska zpravidla dováženy, a musí proto být jednou za čas měřena jejich jakost, což určí, zda jejich obsah odpovídá stanoveným kvalitám. Jenže výsledky bohužel nedopadly tak, jak se očekávalo, a došlo ke zjištění, že Češi jsou nehezky ochuzováni. 

olivovy olej
Zdroj fotografie: Pixabay

Neuvěřitelných 67 % hodnocených vzorků totiž nesplnilo požadavky právních předpisů a některé z nich dokonce odpovídaly spíše kategorii „lampantový olej“, které jsou určeny k dalšímu zpracování. Dále také vyšlo najevo, že dva druhy neodpovídaly označení „extra panenské“ a ve skutečnosti se jednalo o oleje nižší kategorie.

Kontroly budou pokračovat i v příštím roce 

Analýzy přitom inspektoři provedli v akreditované laboratoři Laboratory of Olive Oil Tasting ve Slovinsku, a jasně tak dokázali, že čeští spotřebitelé jsou dlouhé roky klamáni lživými informacemi na etiketách výrobků. Nově proto přišlo rozhodnutí, že budou kontrolovat jakost a bezpečnost olivových olejů častěji i v příštím roce.

olivový olej
Zdroj fotografie: Freepik

Zároveň došlo k nařízení, aby prodejci stáhli nevyhovující šarže z trhu, a s kontrolovanými osobami zahájí správní řízení o uložení pokuty podvodným výrobcům. Přišlo také varování pro všechny Čechy, aby si dávali pozor na zakoupený sortiment, protože dnes skutečně jen těžko poznáte, co si v obchodě vlastně kupujete a zda je to zdravé.