Vejce jsou univerzální potravina, která se dá připravit na nespočet různých způsobů. Můžete si je udělat naměkko, natvrdo, míchaná anebo je přidat do různých polévek či omáček. Jenže v současné době je velmi těžké najít v obchodech kvalitní kusy. Mnoho velkofirem totiž dnes kvůli masovým prodejům nedbá na to, aby byly slepice dobře živené. Často se pak stává, že si domů odnesete opravu nedobrá vejce, která postrádají živiny a chutnají hrozně.
Špatné vejce lze poznat podle žloutku
To, zda je vejce dobré, či nikoli, proto můžete poznat již podle žloutku. Pokud byste ho vyklepli a byl by bledý nebo se sám od sebe okamžitě rozlil, raději ho ani nejezte. Se vší pravděpodobností ho totiž snesla špatně živená slepice a nebude chutnat dobře. Zároveň mají takové kusy často méně živin a tolik vás nezasytí. Vajíčka by pak neměla mít ani příliš křehkou a tenkou skořápku. Pak je totiž taky něco špatně.
Oloupat vejce může být někdy skutečně náročný úkol. Pokud se to při vaření nedaří ani vám, vyzkoušejte tento jednoduchý trik.…
více
Dobré vejce naopak poznáte tak, že má sytě žlutý a pevný žloutek, který se jen tak po rozklepnutí nerozlije. Samozřejmě by pak dle webu Slepicar nemělo žádným způsobem zapáchat po zatuchnutí. Ostatně pokud by bylo zkažené tímto způsobem, poznáte to téměř ihned. Nejlépe proto uděláte, když si je budete pořizovat vždy od kvalitního chovatele z farmy. Ten vám vždy zaručí ty nejlepší kousky, ovšem bude to možná dražší.
Pokud si i přesto chcete kupovat vejce v obchodech, řiďte se při jejich výběru symboly na skořápce. Podle značky 0 poznáte ekologický chov, což je ta nejlepší varianta. Číslo 1 poté značí vejce od slepic z volného výběhu a dvojka už značí to, že pochází od slepic z haly. Úplně nejhorší je potom označení 3, které dle Státní veterinární správy odkazuje na kusy z klecových chovů.