Jak ušetřit 16 000 Kč ročně za elektřinu? Triky paní Zdeny
adbz.cz » Hobby » „Za elektřinu teď ušetřím 16 000 Kč ročně,“ píše paní Zdena. Její triky mohou pomoci každému. Nemusíte se jakkoliv omezovat

„Za elektřinu teď ušetřím 16 000 Kč ročně,“ píše paní Zdena. Její triky mohou pomoci každému. Nemusíte se jakkoliv omezovat

Vaše účty za elektřinu nemusí být vysoké. Stačí, když si necháte poradit od čtenářky, která nám do redakce poslala dopis.

„Za elektřinu teď ušetřím 16 000 Kč ročně,“ píše paní Zdena. Její triky mohou pomoci každému. Nemusíte se jakkoliv omezovat
Zdroj fotografie: Depositphotos

Spotřeba elektřiny je pro každou domácnost velmi významným nákladem – rozhodně však neplatí, že ji nemůžete nijak ovlivnit. Nikdo po vás samozřejmě nechce, abyste doma chodili v čelovkách a televizi nezapnuli, jak je rok dlouhý. Naše čtenářka Zdena na to jde docela jinak.

Pozor na náklady na pohotovostní režim

Mnoho elektrických zařízení zůstává v tzv. pohotovostním režimu i po vypnutí dálkovým ovladačem,“ píše například.Tento režim je pohodlný, to uznávám, protože umožňuje rychlé opětovné zapnutí zařízení stisknutím tlačítka, ale není právě levný. Zařízení v pohotovostním režimu nadále spotřebovávají elektrickou energii.

Tyto náklady se mohou sčítat a představují odhadem 8 % ročních výdajů domácností za elektřinu. Ale abyste se nestali otrokem svých zásuvek, použijte pro jejich zapojení napájecí lištu s vypínačem – vypojíte tak vše potřebné najednou.“ Slova naší čtenářky potvrzuje i web CHIP.

Přejděte na LED diody

LED diody mají sice vyšší počáteční náklady, ale spotřebují až o 80 % méně energie a mají delší životnost. Za sebe určitě doporučuju zvážit výměnu nejčastěji používaných světel za LED, abyste dosáhli co největších úspor.

Díky nim také můžete ignorovat starou radu, která říká, že je lepší nechat světla rozsvícená, když na chvíli opustíte místnost, abyste prodloužili životnost žárovky. To možná platilo u starších, energeticky úsporných žárovek, ale LED světla častým spínáním rozhodně nijak netrpí. Potvrdil mi to i elektrikář (a stejnou informaci najdete i na webu T-led).“

Energeticky úsporné spotřebiče: Vyplatí se investovat

Při nákupu spotřebičů se zaměřte na ty s nejlepším hodnocením energetické účinnosti. Tyto spotřebiče mohou stát zpočátku více, ale v dlouhodobém horizontu ušetří značné částky na účtech za elektřinu. Kromě energetické třídy sledujte i to, zda jsou k dispozici tzv. ekologické režimy, které spotřebují méně vody a energie.

České bankovky a mince
Zdroj fotografie: Depositphotos

A klasický sporák vyměňte za indukci. Já za první vyúčtování po tom, co jsem tyhle změny zavedla, zaplatila o 16 000 Kč míň než v předchozím roce. A to už je slušná sumička, ne?“ A nové spotřebiče můžete získat i zadarmo, stačí si požádat na těch správných místech, jak jsme na webu adbz už psali.