Med je lahodná potravina, která kromě skvělé chuti nabízí také řadu zdravotních přínosů pro lidské tělo. Jeho pravidelná konzumace je například spojována s podporou trávicího traktu, lepším zdravím pokožky a stejně tak i protizánětlivými vlastnostmi. Mnoho Čechů si však neuvědomuje, že se v obchodech častokrát objevují spíše jeho náhražky plné cukru a dalších nezdravých látek. Ty můžete dle serveru Doc rozpoznat pomocí těchto domácích triků.
Propustnost medu a zkouška ohněm
Rozpoznat pravý med od toho falešného není zase tak náročné, jak by se mohlo zdát. Právě díky jeho vlastnostem totiž existují triky, které vám to prozradí raz dva. Kvalitní kusy často neprochází tolik filtrací nebo jen minimální, aby z něj byly odstraněny kousky vosku a zbytky hřebenu. Stejně tak v něm nikdy nenajdete žádné přidané sirupy, cukr a už vůbec ne melasu. Prvním způsobem, jak tedy rozpoznat pravý med od toho falešného, je rozpustnost.
Zkvašený med poznáte na první pohled i ochutnání. Správným skladováním přitom vydrží i desítky let.…
více
Začněte tím, že naberete trošku medu na lžičku a vložíte ho do sklenice vody. Pokud se nerozpustí a spadne na úplné dno, je se vší pravděpodobností čistý a zdravý. V případě, že by však již po otevření bylo vidět, že je na to příliš řídký nebo se na dno ani nedostal, bohužel máte falešnou náhražku. Pozor, že v současné době kvůli přidané melase nemusí tento trik pokaždé fungovat. Na webu adbz jsme také psali, proč med není vhodným hnojivem pro rostliny.
Pomoci vám dokáže také zkouška plamenem. Stačí do medu ponořit zápalku a následně se ji pokusit zapálit pomocí příslušné krabičky. V případě, že se jedná o pravý produkt, mělo by bez problému dojít k jejímu vznícení. Ke kontrole pak lze dle webu Redcliffelabs použít také ocet. Stačí smíchat pár kapek sladidla s octovou vodou, a pokud začne tekutina tvořit pěnu, se vší pravděpodobností máte doma falešný nebo zředěný med.