Varování: Do Česka se dostal extrémně nebezpečný tropický hmyz
adbz.cz » Hobby » Do Česka se dostal nebezpečný tropický hmyz. Komár tygrovaný přenáší horečku i malárii

Do Česka se dostal nebezpečný tropický hmyz. Komár tygrovaný přenáší horečku i malárii

Pokud spatříte tento nebezpečný hmyz, raději se dejte rychle na útěk. Pokud by se na vás přisál, hrozí vám riziko horečky i obávané malárie.

komar tygrovany ruka
Zdroj fotografie: Pollinator / Creative Commons / CC BY-SA

Evropa se v posledních letech potýká s čím dál většími teplotami, což také přispělo k tomu, že k nám začíná mířit i tropický hmyz. Ten představuje velké riziko především proto, že může přenášet nebezpečné nemoci, jako je například malárie, horečka dengue a další. Pokud byste jej tedy spatřili, raději se dejte rychle na útěk a ohlaste tuto skutečnost úřadům. Jak uvádí web TN, pozor by si měli dávat především lidé z jihozápadu. 

Komár tygrovaný míří do Evropy 

Do Evropy se začíná šířit čím dál více nebezpečných nemocí z tropických oblastí, které byly dříve pro místní lékaře neznámé. K problému přispívá zejména skutečnost, že dochází k neustálému oteplování planety, a právě vyšší teploty lákají nebezpečný hmyz, jako je například komár tygrovaný. Ten se dle Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) začal v poslední době šířit v mnoha sousedních zemích a nyní je i v Česku.

Hobby

Poklidná noc bez komárů: Stačí dát k posteli plátky cibule

Poklidná noc bez komárů: Stačí dát k posteli plátky cibule
<!-- wp:paragraph --> <p>Evropa se v posledních letech potýká s čím dál většími teplotami, což také přispělo k tomu, že k nám začíná mířit i tropický hmyz. Ten představuje velké riziko především proto, že může přenášet nebezpečné <strong>nemoci, jako je například malárie, horečka dengue a další</strong>. Pokud byste jej tedy spatřili, raději se dejte rychle na útěk a ohlaste tuto skutečnost úřadům. Jak uvádí web <a href="https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/552661-nebezpecny-hmyz-z-tropu-pronikl-i-do-cr-na-to-nejsme-pripraveni-boji-se-expertka" target="_blank" rel="noreferrer noopener">TN</a>, pozor by si měli dávat především lidé z jihozápadu. </p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:heading --> <h2 id="h-kom-r-tygrovan-m-do-evropy">Komár tygrovaný míří do Evropy </h2> <!-- /wp:heading --> <!-- wp:paragraph --> <p>Do Evropy se začíná šířit čím dál více nebezpečných nemocí z tropických oblastí, které byly dříve pro místní lékaře neznámé. K problému přispívá zejména skutečnost, že dochází k neustálému oteplování planety, a právě vyšší teploty lákají <strong>nebezpečný hmyz, jako je například komár tygrovaný</strong>. Ten se dle <a href="https://www.nzip.cz/rejstrikovy-pojem/1785" target="_blank" rel="noreferrer noopener">Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC)</a> začal v poslední době šířit v mnoha sousedních zemích a nyní je i v Česku.</p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:abc-media/related-post {"post_id":"218625"} /--> <!-- wp:paragraph --> <p>Mezi oblasti s jeho největším ohniskem patří především Ústecký, Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj, ovšem přítomnost hmyzu zaznamenali odborníci <strong>již také ve Středočeském a Jihomoravském kraji a na Vysočině</strong>. Největší nebezpečí, které tento hmyz představuje pro člověka, se týká především tropických nemocí, jako je horečka dengue nebo malárie. </p> <!-- /wp:paragraph --> <!-- wp:image {"id":34488,"sizeSlug":"large","linkDestination":"none"} --> <figure class="wp-block-image size-large"><img src="https://adbz.cz/wp-content/uploads/2021/08/komar.jpg" alt="" class="wp-image-34488"/></figure> <!-- /wp:image --> <!-- wp:heading --> <h2 id="h-e-i-nemaj-dostate-nou-imunitu">Češi nemají dostatečnou imunitu </h2> <!-- /wp:heading --> <!-- wp:paragraph --> <p>Jelikož se komárovi tygrovanému daří především v teplém a vlhkém podnebí, donedávna byla jeho přítomnost v Evropě naprosto vyloučená. Nyní však odborníci mění názor a <strong>varují společnost, neboť začíná zasahovat do řady dalších oblastí</strong>. Kromě toho se má celá situace v průběhu následujících desetiletí zhoršovat. Většina obyvatel Česka a dalších států Evropy však nemá dostatečně vyvinutý imunitní systém na to, aby se před nimi ochránila. </p> <!-- /wp:paragraph -->

Tento jednoduchý trik vám zajistí klidnou noc bez přítomnosti bzučících a otravných komárů. Potřebovat budete jen pár plátků cibule a tito š… více

Mezi oblasti s jeho největším ohniskem patří především Ústecký, Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj, ovšem přítomnost hmyzu zaznamenali odborníci již také ve Středočeském a Jihomoravském kraji a na Vysočině. Největší nebezpečí, které tento hmyz představuje pro člověka, se týká především tropických nemocí, jako je horečka dengue nebo malárie. 

komar
Zdroj fotografie: Depositphotos

Češi nemají dostatečnou imunitu 

Jelikož se komárovi tygrovanému daří především v teplém a vlhkém podnebí, donedávna byla jeho přítomnost v Evropě naprosto vyloučená. Nyní však odborníci mění názor a varují společnost, neboť začíná zasahovat do řady dalších oblastí. Kromě toho se má celá situace v průběhu následujících desetiletí zhoršovat. Většina obyvatel Česka a dalších států Evropy však nemá dostatečně vyvinutý imunitní systém na to, aby se před nimi ochránila.