Přesolené jídlo se dá ještě zachránit. Chuť neutralizuje ocet, med i máslo
Vaření je pro někoho lehké jako facka, jinému připomíná alchymii. Ve skutečnosti je někde mezi, protože i na první pohled zničené jídlo můžete poměrně snadno zachránit.
Poctivá domácí kuchyně je pohlazením po duši. Jistě občas zavzpomínáte na babiččinu polévku, maminčinu bábovku nebo svou nejmilejší omáčku. Češi do kuchyně zkrátka patří a vždy se jim tam daří. Tedy skoro vždy. Čas od času nastanou situace, ze kterých kuchařům vstávají vlasy hrůzou. Představte si situaci, kdy jste pozvali rodinu na nedělní oběd a přesolili jste polévku i omáčku. Nezoufejte, nemusíte začít znovu. S šikovnými triky zachráníte i na první pohled ztracená jídla.
Sůl z pokrmu snadno vytáhnete
Polévku i omáčku přesolíte poměrně snadno. Stačí dát o špetku více soli, než jste měli, použít masox a nepočkat na jeho plné rozpuštění nebo použít několik kořenicích směsí a pokrm bez ochutnání ještě preventivně osolit. Jenže co potom s tím? Hodinu práce se vám jistě nechce jen tak vylít do záchodu. Dobrou zprávou je, že nemusíte. Sůl z omáčky nebo polévky můžete zkusit vytáhnout jinými potravinami, jak uvádí PrimaFresh.
Skvěle poslouží syrová brambora, kterou nakrájejte na větší kostičky a 15 minut povařte v přesoleném jídle. Stejnou službu vám prokáže i na větší kostky nakrájený chléb, jak podotýká web Toprecepty. Čistý vývar zbavíte nadbytečné soli povařením rozšlehaných bílků a následným přecezením. Sázkou na jistotu je poté nastavení objemu polévky či omáčky, a to buď vývarem, nebo vodou.
Jemné přesolení vyvažte a zamaskujte
Pokud je pokrm pouze trochu přesolený, můžete se pokusit chuť vybalancovat. Vždy vycházejte ze zamýšlené chuti výsledného jídla a podle toho vyvažujte buď kyselými, nebo sladkými přísadami. Mírnou slanost skvěle zamaskuje pár kapek citronové šťávy nebo octa. Přesolenou svíčkovou zase účinně zneutralizuje trocha medu nebo zkaramelizovaného cukru. Ostatně kostka cukru vám může pomoci sůl z pokrmu odebrat.
Jednoduše ponořte kostku cukru na lžíci do omáčky/polévky a v momentě, kdy se začne rozpouštět, ji vyndejte. Postup opakujte, než budete s výslednou chutí spokojeni. Tučné omáčky vybalancuje plátek másla, jelikož tuk opět pomáhá mírnit slanost. Vybalancovaný pokrm můžete na závěr dochutit bylinkami, které „rozptýlí“ vaše chuťové buňky. Skvělé jsou třeba libeček, petržel, bazalka nebo pažitka.