Česká kuchyně už nebude jako dřív. Oblíbená potravina se stává nebezpečnou, pokud ji vaříte nesprávně
Těstoviny, nebo také italsky pasta, jsou vítaným rychlým teplým pokrmem. Je nutné je ale uvařit správně.
Asi žádná surovina není tak oblíbená jako italské těstoviny. Milují je děti, mladí i staří a vzhledem k variabilitě tvarů a omáček, které si můžete připravit, se jedná o pokrm, který uspokojí chuťové buňky i hlad. Za mě je jejich příprava jasnou volbou, když chci rychlé, chutné a teplé jídlo během několika málo minut. A že je opravdu z čeho vybírat! Web NaItalskéFarmě uvádí, že existuje přes 400 druhů těstovin. Pozor ale, všechno má svá pravidla, a máte-li své tělo rádi, jistě chcete dobře jíst. Platí to i u těstovin.
Všeho moc škodí
Při redukčních dietách lidé často ze svého jídelníčku vyškrtnou potraviny bohaté na sacharidy. Patří mezi ně také tolik vyhledávané těstoviny. Odborníci ale říkají, že není nutné se jich úplně vzdát, záleží pouze na množství. Samozřejmě že pokud si dopřejete velký talíř plný pasty a těžké smetanové omáčky, není to optimální. Dáte-li si ale smysluplnou porci obohacenou o spoustu zeleniny, pak je vše v pořádku.
„Těstoviny odmalička zbožňuji, a když jsem se rozhodla hubnout a jíst zdravě, zkrátka jsem se jich nedokázala vzdát. Nyní ale dávám přednost těm celozrnným, které jsou zdravější a obsahují také více vlákniny,“ říká paní Sára B. z Telče. Vláknina je pro správné fungování trávicího traktu zcela zásadní a bohužel se často nekonzumuje v dostatečném množství. Je prevencí rakoviny tlustého střeva, ve které, bohužel, Česká republika figuruje na předních příčkách. Snižuje také ale například hladinu cukru v krvi a cholesterol, říká web SvětPlodů.
Těstoviny chutné i druhý den
Často se stává, že neodhadnete množství těstovin a místo střídmé porce toho uvaříte pro celé sousedství. Na webu adbz jsme doporučovali, že nejlepší je ohřívat je v páře či v troubě, můžete si na nich tak pochutnat třeba i následující den.
K těstovinám neodmyslitelně patří rajčata. Věděli jste ale, že je velkou chybou dávat je do lednice? Přicházejí tak o svou unikátní plnou chuť a snižuje se i jejich trvanlivost. Rajčata tedy, podobně jako například tropické ovoce, med či olej, doporučujeme v adbz uchovávat na suchém místě a při pokojové teplotě.