Vejce vydrží čerstvá až po dobu 1 roku. Uchovávat se dají v mrazáku
Vejce vám díky správnému skladování mohou vydržet klidně až jeden rok v čerstvém stavu. Vhodným místem je pro ně zejména mrazák.
Vejce jsou zdravá, levná a lze je velmi snadno připravit. Není proto divu, že je můžete najít téměř v každé české domácnosti či restauracích, které je navíc připravují v mnoha různých variantách. Co se však týče skladování potraviny, většina lidí stále zaostává. Můžete je totiž nechat jak v lednici nebo kuchyni, tak i v samotném mrazáku, kde mimo jiné vydrží čerstvá klidně až jeden rok. Stačí na to jít dle serveru Mirror správným způsobem.
Vejce a jejich skladování
Většina odborníků doporučuje skladovat vejce v lednici, a to nejlépe do 20 °C, což je ideální teplota pro udržení jejich čerstvosti a kvality. Rovněž je dobré nechávat je v původní zakoupené krabici, protože tím zabráníte jejich kontaminaci a stejně tak i možnému zašpinění lednice. Pokud však chcete, aby vám vydržela déle než několik týdnů, vyplatí se je také skladovat v mrazáku. Tam totiž vydrží čerstvá klidně i celý rok.
Samozřejmě to není jen tak a budete muset dodržet určitá pravidla. Vejce je ze začátku nutné vyloupnout ze skořápky, protože jinak by se obsah při zmrazení zvětšil. Následně si připravte vhodnou nádobu a začněte oddělovat žloutky od bílků – bílky smíchejte v jeden celek, nádobu uzavřete, nalepte na ni štítek s datem a poté ji nechte zamrazit. Jak také radí server WebstaurantStore, zkuste je zamrazit v menším množství, aby byl proces rychlejší.
Nikdy je nejezte zamražená
Co se týče žloutků, přidejte k nim půl lžičky soli nebo lžíci cukru na každých 240 mililitrů syrového vejce. To zabrání jejich gelovatění a zůstanou čerstvá po dobu několika dlouhých měsíců. Nikdy byste je však neměli jíst v zamrazeném stavu – nechte je noc v ledničce a uvařte si je druhý den ráno. Tím navíc zabráníte kontaktu s bakteriemi. Na webu adbz jsme také psali, proč se vyplatí vejce potřít olejem, než je vložíte do ledničky.