Prskání oleje zabrání jednoduchý trik profesionálů. Stačí použít špetku soli v ten správný moment
Smažení patří v kuchyni k velmi často využívaným kulinářským postupům. Naučte se omezit prskání oleje.
Obsah
Když se řekne smažení, nejspíš si vybavíme množství prskání a nepříjemných zvuků. A také kuchyň, kterou poté musíme důkladně očistit a uklidit – a to zejména v bezprostředním okolí sporáku, kam naprskal rozpálený olej. Ale nemusí tomu tak být vždy. Stačí jen vsadit na několik šikovných rad.
Chcete zabránit prskání oleje? Pak vsaďte na obyčejnou sůl
Je to opravdu tak jednoduché, jak to vypadá. Pokud smažíte něco, co má v sobě vyšší množství tekutin nebo třeba tuku (typicky slanina, hořčičná semínka do základu asijských jídel apod.), vyplatí se vhodit do pánve trochu soli. Není třeba jí používat příliš, stačí jen jedna malá špetka. Prskání oleje tak zabráníte skoro okamžitě, byť to nemusí být na sto procent. Například prskání zmíněné slaniny nikdy úplně nezabráníte.
Dejte si pozor na vodu, i několik kapek stačí
Další dobrou radou je to, že byste se měli vyvarovat tekutinám, které by se do rozpáleného oleje mohly dostat. Budete-li tedy v blízkosti pánvičky manipulovat třeba s vývarem nebo s vodou z rychlovarné konvice, dejte si velký pozor na to, aby se ani kapička nedostala do oleje. Prskání byste totiž poté už žádným způsobem nezabránili.
Proti přepalování oleje pomůže obyčejná mrkev
Někdy nás však více než prskání trápí nepříjemné přepalování tuku. Tomu lze snadno zabránit, pokud do něj předtím vhodíte na kolečka nakrájenou mrkev. Ta do sebe dokáže řadu přepalujících se látek jednoduše nasát, a ty poté nebudou kazit olej. Podle potřeby kolečka mrkve měňte. A to vždy ve chvíli, kdy ztmavnou. Olej tak vydrží v perfektním stavu mnohem déle.
Přepaluje se vám máslo? Smíchejte ho s olejem
Také nedáte dopustit na báječnou chuť řízků na másle nebo milujete mladou mrkev na tomtéž základě? Pokud vás trápí problém s přepalováním másla, přidejte k němu trochu oleje vhodného na smažení. Tím se zvýší kouřový bod a problémy rázem zmizí. Ještě lepší je však přepuštění másla. Zvládnete ho snadno za několik minut.
Během tohoto procesu se máslo zbaví všech bílkovinných složek, které by se mohly začít přepalovat, a kazit tak chuť smaženého produktu. Přepuštěné máslo (známé také pod exotickým názvem ghí) lze navíc uchovávat při pokojové teplotě i několik měsíců, aniž by žluklo nebo se jinak zkazilo.