Pokud se vám stává, že z lednice vyhazujete mnoho kusů nahnilé, zvadlé, nebo dokonce plesnivé zeleniny, pak se podívejte, jak se dá její trvanlivost jednoduše prodloužit.
Většina lidí se musí při skladování ovoce a zeleniny spolehnout na lednici. Podle webu FérPotravina vyhodí do koše každá česká domácnost ročně potraviny v průměru za 20 000Kč. Přitom se dá toto plýtvání jednoduchými metodami podstatně omezit. V první řadě je potřeba nenakupovat více, než jste schopni spotřebovat, a poté skladovat zakoupené potraviny tak, aby co nejdéle vydržely. U ovoce a zeleniny můžeme jejich čerstvost prodloužit klidně i o týden.
Ne všechny druhy zeleniny patří do lednice
Každému ovoci a zelenině vyhovují trochu jiné skladovací podmínky. Obecně, podle webu iDnes, je potřeba zakoupené ovoce a zeleninu před uskladněním vyndat ze sáčků a pravidelně je probírat a odstraňovat nahnilé kusy. Šuplíky se zeleninou je také nutné pravidelně vytírat octovou vodou, aby se zlikvidovaly případné bakterie a mikroorganismy, které přispívají k rychlejšímu kažení.
Některé druhy zeleniny jako brambory, cibule a česnek, je lepší skladovat mimo lednici. Také rajčatům, okurkám nebo salátu bude lépe mimo lednici, zachovají si lepší chuť i vitamíny. Pak je však potřeba je rychle zkonzumovat. „Jde o to, že u zeleniny (ovoce) s větším podílem vody chladem v ledničce dojde k porušení buněčných membrán a následnému ‚vylití‘ vody,“ uvedla odbornice Hana Střítecká pro FérPotraviny.
Některé druhy ocení misku s vodou
Pokud jste však nakoupili do zásoby a chcete udržet zeleninu v lednici co nejdéle čerstvou, pak využijte potravinářské fólie nebo plastové krabičky. Omezením přístupu vzduchu k potravině se zpomalí proces kažení. U některé zeleniny a bylinek se vyplatí vložit jejich konce do misky nebo sklenice s vodou. Déle čerstvý takto vydrží chřest, bylinky nebo brokolice. Bylinky můžete také zabalit do vlhké utěrky a uložit do plastového uzavíratelného sáčku. I po týdnu budou stále zelené a čerstvé.
Plastové krabičky udrží zeleninu déle čerstvou
Květák či brokolici také můžete rozdělit na růžičky a vložit do plastové uzavíratelné misky a na dno dát papírovou utěrku nebo malý ručník. Přebytečná vlhkost se bude odsávat a zelenina vydrží déle čerstvá. Stejně můžete uskladnit i okurky nakladačky, hrášek a jiné lusky nebo celé mrkve. Vydrží takto čerstvé i více než deset dní. Naše čtenářka Jana H. z Kojetína nedá na krabičky dopustit. „Většinu zeleniny skladuju zvlášť, v zavřených plastových miskách. Vydrží tak mnohem déle než naházené páté přes deváté v šuplíku.“
Potravinoví škůdci dokáží potrápit tak, že potraviny bohužel často končí v koši. Správné skladování sypkých potravin je zásadní.…
více
Papriky, dýně, čerstvé zelí, květák a brokolici můžete také zabalit do potravinářské fólie. Rajčata uložte pro změnu do papírového sáčku, vydrží tak čerstvá až 20 dní. Kedlubny, ředkvičky nebo řepu zbavte před uskladněním všech listů, zbytečně odsávají ze zeleniny vodu a ta pak rychleji měkne a vysychá. O tom, jak skladovat cibuli, jsme na Adbz informovali v samostatném článku. Ve videu níže se můžete podívat na další tipy. A jak je to s ovocem?
Většina druhů ovoce se nemusí skladovat v lednici. Například citrusy vydrží dlouho i na ovocné míse. Tvrdá avokáda také nepatří do lednice, nechte je dozrát v papírovém sáčku, protože mají ráda tmu. Jablka a banány působí na dozrávání i ostatního ovoce a zeleniny, proto je skladujte odděleně. Banánům se vyplatí omotat stopku potravinářskou fólií nebo alobalem, zpomalíte tak jejich zrání.
Drobné ovoce, jako jsou jahody, borůvky a maliny, je potřeba zkonzumovat co nejrychleji. Jejich trvanlivost prodloužíte tím, že je omyjete v octové vodě v poměru 1 : 3 a necháte pořádně okapat a uschnout na papírové utěrce. Poté je uložte do plastové uzavíratelné nádoby.