Vyzkoušejte také tento jednoduchý trik, díky kterému si s pomocí obyčejného párátka vyrobíte dokonalý dávkovač oleje. Za 30 vteřin máte hotovo a snížíte tak jeho spotřebu.
Olej patří mezi základní surovinu snad každé domácnosti. Skvěle se hodí nejen k přípravě lahodných pokrmů, ale dokonce vám může pomoci zbavit se i některých velmi odolných skvrn a mastných nečistot. Abyste jeho spotřebu měli vždy pod kontrolou a použili jen potřebné množství, vyrobte si z láhve efektivní dávkovač. Jediné, co k tomuto triku budete potřebovat, je obyčejné párátko a zapalovač. Takto už vám olej z láhve nikdy nevyšplíchne.
Proč upravit uzávěr láhve s olejem
Hrdlo plastové láhve, stejně jako samotný otvor bývají zpravidla dost velké a při troše nepozornosti vám z nádoby vyteče mnohem větší množství, než jste původně k připravovanému pokrmu chtěli přilít. Naštěstí existuje velmi jednoduchý trik, který vám s tímto problémem pomůže. Nemusíte kupovat žádné speciální nádoby ani jiné pomůcky. Stačí využít pár věcí z vaší domácnosti a za pár vteřin máte láhev uzpůsobenou snazšímu dávkování.
Smažené pokrmy si vychutnáme všichni, poté je ale třeba vyřešit, co s použitým olejem. Zbavte se ho šetrným způsobem a učiňte tak svůj domov…
více
Jak vyrobit dávkovač oleje
Tímto jednoduchým způsobem upravíte obyčejnou plastovou láhev s olejem tak, aby z ní vznikl perfektní dávkovač. Potřebovat k tomu budete jen obyčejné ostré párátko a zapalovač. Tento trik je možné využít na všechny druhy lahví, které mají uvnitř k otvoru přitavenou zátku. Aby vám však tato vychytávka fungovala, nesmíte ji z láhve odstranit. Připravte si tak zcela novou a ještě neotevřenou láhev s libovolným olejem.
Nejprve odšroubujte krycí víčko tak, abyste se k zátce v hrdle dostali. Pomocí zapalovače její povrch jemně zahřejte, dokud nezměkne. Zpravidla stačí jen pár vteřin. Jakmile je zátka dostatečně měkká, pomocí párátka do jejího středu vytvořte dírku. Pak stačí nechat povrch opět zcela vystydnout a láhev máte připravenou k použití. Doporučováno je ještě odstřihnout vyčnívající úchytku zátky, aby vám při používání láhve nepřekážela. Olej tak budete nalévat jen přes tento malý otvor a budete mít pod lepší kontrolou, jak velké množství přidáváte.
Jaký druh oleje používat
Existuje velké množství různých druhů olejů, které je možné při přípravě pokrmů využít. Jejich chuť i vlastnosti se liší, a tak byste měli být při jejich používání opatrní. Některé druhy jsou ideální ke smažení, jiné do salátů a studených jídel. Lněný, slunečnicový, dýňový nebo hroznový byste rozhodně zahřívat neměli. Tyto se skvěle hodí na výrobu domácích salátových dresinků nebo k dochucení již hotových jídel.