Proto rajčata na keřích nečervenají, ani když je teplo: Nedostatek světla, extrémní počasí či hnojení
Rajčata jsou na pěstování nenáročná, ovšem při nesprávných podmínkách nedozrají do požadovaného odstínu. Na vině může být několik faktorů.
Obsah
Rajčata patří mezi královny léta. Lahodná chuť, různorodost velikostí podle zvolené odrůdy i četné využití ve studené i teplé kuchyni dělají z rajčat naprosto univerzální surovinu, která se těší velké oblibě. I přes veškerou věnovanou péči se však rajčatům někdy zkrátka nedaří a plody zůstávají nedozrálé. Na vině může být několik faktorů. Náprava je vždy možná a je škoda se o ni nepokusit. V některých případech opravdu i drobnost může znamenat obrat k lepším a plně červeným plodům.
Tajemství úspěšného pěstování rajčat
Nesmírnou výhodou pěstovaných rajčat je, že se dají pěstovat jak v záhoně, tak i ve skleníku či vhodné nádobě na balkoně městského bytu. Ať už se rozhodnete rajčata pěstovat v jakýchkoli podmínkách, jedno mají společné. Tajemství bohaté a dobře zralé úrody tkví v komplexní péči o rostlinku od kořenů až po listy. Sazenice si můžete vypěstovat ze semínek, případně je zakoupit v zahradnictví. Do půdy se vysazují v druhé polovině května a je vhodné je ihned zalít, aby se kořenový systém uchytil.
Největším kamenem úrazu bývá málo vyživená půda. Rajčata jsou na živiny opravdu nesmírně náročná, proto už při přípravě záhonu půdu prokypřete a obohaťte o humus či domácí kompost. Nezapomeňte ale, že zdaleka ne všechny organické látky kompostu prospívají. Připravte si i dřevěné či jiné opěrné tyče, které můžete umístit už k sazenici a postupně, jak bude rostlina růst, ji vázat, aby se rajčata pod vlastní tíhou nezlomila.
Nedostatek světla a slunečního svitu
Rajčata jsou naprosto závislá na slunci. Je to právě správné umístění na velmi slunné a teplé místo, které je zároveň chráněné před větrem, co vede ke zralých plodům. Nedostatek světla a slunečních paprsků má za následek nedozrálé kyselé plody. Žijete-li v oblasti, kde často prší a dochází k velkým teplotním výkyvům v průběhu léta, zvažte pořízení skleníku nebo fóliovníku, kde je teplota stabilnější. Je-li počasí v sezóně opravdu nepřející, můžete pořídit i speciální lampy, které pomohou se zráním plodů.
Každý extrém škodí. Rajčata reagují špatně na nadměrné teplo i chlad. Studené počasí ale zabraňuje tvorbě červeného pigmentu, který je nezbytný pro dozrání rajčete. I zelená rajčata se ale dají zachránit několika kapkami jódu. Dozrají pak během 1 týdne.
Správné hnojivo je základem úspěchu
Dusík je základní látkou každé zelené rostliny. Bez něj nedochází k tvorbě chlorofylu, a je tak znemožněna fotosyntéza. Rostlina a plody jsou poté malé, zakrslé a může docházet k různým deformacím. Jeho pravidelné dodávání je proto nezbytné. Nic se ovšem nesmí přehánět a je to právě i nadbytek dusíku, který ve výsledku způsobuje pomalé zrání plodů.
Kupovaná hnojiva mají ideální poměr všech živin, a to včetně dusíku, a nejčastěji se aplikují každých 14 dnů. Vždy se zalévá pouze půda okolo stonků. Dávejte však pozor, aby se zálivka nedostala na listy. To totiž následně vede k tvorbě plísně, která rovněž dozrávání plodů nepřispívá.