Každá správná hospodyňka má své triky, jak správně, a hlavně chutně uvařit brambory. V našich krajích je to velice oblíbená příloha k bezpočtu jídel a využívá se tak opravdu často. Brambory jsou také bohaté na vitamíny a minerály, největší množství se jich nachází přímo pod slupkou. Při zpracování byste vždy měli brát ohled na druh brambor, ze kterých se chystáte v kuchyni tvořit.
Nové brambory od těch starých určitě poznáte
Nové brambory poznáte od těch starých na první pohled. Jejich slupka je tenounká a barva krásně jasně žlutá. Vypadají většinou opravdu chutně a rovnou k nakousnutí. Dle chuti je také stoprocentně poznáte. Jsou mnohem sladší, lahodnější a vždy se hodí do receptů, kde je vynikající chuť brambor základním stavebním prvkem.
Připravit obyčejné vařené brambory není žádná věda a zvládnou to i sváteční nepříliš zručné kuchařky. Možná ale nechutnají jako ty, které si…
více
I při tak triviální záležitosti, jako je vaření brambor, se však dá nadělat několik chyb, které chuť i celkový dojem z jídla hodně ovlivní. Staré brambory jsou na přípravu mnohem méně náročné, můžete je vařit téměř jakkoliv. Ovšem nové brambory přednostně vařte opravdu jen ve vroucí vodě. Odměnou vám budou vynikající brambory plné vitamínů. Vlivem horké vody si jejich slupka zachová chuť, živiny i minerální látky, jako jsou draslík a vláknina.
Nezbavujte se slupky plné vitamínů
Dobrou zprávou je také to, že nové brambory se nemusí loupat. Ušetřený čas tak můžete věnovat pečlivému čištění slupky, která je s látkami pro vaše zdraví prospěšnými největší přidanou hodnotou brambory. Celou bramboru tak pečlivě očistěte, například zubním kartáčkem, a zbavte ji tak písku a jiných nečistot.
Důležité je také, aby se nové brambory nevařily příliš dlouho. Pokud jsou brambory spíše menší, uvaří se doměkka už během deseti minut. Po uvaření je pak nezapomeňte dochutit solí a posypat koprem nebo čerstvou pažitkou. S dodržením všech těchto pravidel se můžete těšit na oběd se skvělou přílohou v podobě vynikajících nových brambor ve slupce.