Kdo by neměl rád maliny a jahody. Zejména děti jsou chutí tohoto ovoce úplně okouzlené a s radostí je sbírají na zahradě či po lukách. Jsou symbolem léta a má je rád snad opravdu každý. Jsou výborné syrové, ale využívají se také v různých receptech na marmelády, džemy, koláče a buchty. Také jahodové knedlíky jsou oblíbené jídlo, které se bez kvalitních jahod neobejde.
Maliny i jahody jsou rychle ohroženy hnilobou
Bohužel jahodám a malinám nesvědčí dlouhodobé skladování. Po jejich sběru je nutná rychlá konzumace, jelikož již po několika dnech postupně ztrácí svoji šťávu a jsou ohroženy plísní a hnilobou. Naštěstí existuje jednoduchý trik, kterým snadno a v domácích podmínkách zabráníte postupnému chřadnutí malin a jahod a maximálně tak prodloužíte dobu jejich trvanlivosti.
Maliny jednoznačně patří k oblíbeným plodům léta. Jejich vynikající sladkokyselá chuť se perfektně hodí do limonád, marmelád i jen tak na ml…
více
Jejich lákavý vzhled i chuť jim zajistíte obyčejným vypráním v roztoku z vody a jablečného octa. Díky této metodě se trvanlivost sladkých plodů zvýší až na čtrnáct dní. Pro přípravu lázně na jahody a maliny stačí naředit jablečný ocet s vodou v poměru 1 : 10 a maliny s jahodami tímto roztokem pečlivě opláchnout. Nemusíte se bát, že by na sladkých plodech zůstala pachuť octa.
Octová sprcha jim prodlouží trvanlivost
Bobule jednoduše vložte do misky a nalijte na ně připravený roztok. Poté je v octu s vodou jemně opláchněte. Po octové lázni nezapomeňte jahody a maliny pečlivě omýt pod tekoucí vodou z kohoutku. Jahody a maliny osušte papírovou utěrkou a teprve pak je uskladněte v lednici. Tato „koupel“ zajistí dlouhodobé skladování jahod a malin. Vy si tak prozatím můžete důkladně a beze spěchu rozmyslet, jak letní ovoce zpracujete.
Stejnou metodu můžete použít i pro uskladnění jiných plodin s podobnou konzistencí, jako mají jahody a maliny. Prodloužit trvanlivost tak můžete například ostružinám či borůvkám. Děti vám budou za bezednou zásobu těchto sladkých dobrůtek neskonale vděčné a vaše úsilí vynaložené při jejich sběru alespoň nepřijde nazmar. Ostatně ocet (v tomto případě obyčejný kvasný) v kombinaci s vodou vám může pomoci i při ochraně úrody na vaší zahrádce.