U krájení cibule neukápne ani slzička: Školní kuchařky ji dávají do mrazáku
Naslouchat radám zkušenějších se určitě vyplatí, a to nejen v kuchyni. Dlouholetá kuchařka má zaručený tip, jak při krájení cibule neuronit ani slzičku.
Krájení cibule je nepříjemná činnost, které si při přípravě například základu pro guláš užijeme opravdu dosyta. Paní Květoslava Floriánová, která už roky vaří ve školní jídelně, nám poradila osvědčený tip, jak ji nakrájet mnohem snadněji. Stačí ji těsně před krájením vložit na deset minut do mrazáku. Cibule bude sice trochu studená, ale při krájení nebudete zbytečně slzet.
Proč vás krájení cibule rozpláče
Cibule je zajímavá rostlina, která je podle všeho schopná své vlastní obranyschopnosti. Pokud dojde k porušení jejího zevního obalu, vypustí plyn, který zasáhne oční nervy a „nepřítele“ – a pro cibuli je nepřítelem i člověk – donutí k slzám. Naštěstí existují postupy ověřené zkušenými kuchařkami a hospodyňkami, na které je i sama cibule krátká.
Slzení očí při krájení cibule má konkrétně na vině chemikálie propantial s-oxid, kterou cibule produkuje, když je její vnější obal poškozen. Rostlina se tak sama brání proti útočníkům, kteří se ji snaží sníst. Tato chemikálie je zodpovědná za tzv. slzný faktor. Ve styku s vodou v našich očích se rozpustí a vytvoří kyselinu sulfenovou, která dráždí naši slznou žlázu.
A proč nás některá cibule pálí více a jiná méně? Jedním z možných vysvětlení je množství síry, které cibule během svého růstu nasaje ze země. Většinou platí, že čím více síry při pěstování cibule dostane, tím výraznější pak má chuť a více pálí. Zbavit se slzení při krájení cibule můžete tedy kromě jejího zmrazení také pomocí různých geneticky modifikovaných druhů cibule, u nichž jsou slzné vlastnosti cibule uměle potlačovány.
Další tipy od zkušených kuchařek
Možná by se vám hodily i další rady a tipy od zkušených kuchařek. Například pokud vám při pečení dojde cukr, lze k oslazení koláče nebo buchty použít i obyčejný banán. Určitě vás překvapí i výsledek, banánová buchta bude totiž vláčnější a lahodnější než ta s cukrem. Při pečení použijete určitě i vejce. Víte, jak je udržet co nejdéle čerstvá? Stačí je potřít olejem a udržíte je čerstvé až na 4 týdny.
Pokud máte rádi šampaňské, ovšem většinou nevypijete celou láhev, zkuste do něj vložit hrst rozinek. Zabráníte tak ztrátě bublinek a příště si na něm pochutnáte, jako kdyby bylo právě nově otevřené. Dohromady existuje spoustu triků, které vám ulehčí život v kuchyni, stačí jen naslouchat radám zkušenějších a využít je pak v ten správný čas.