Vejce vydrží čerstvá až 2 roky. Už naše babičky k tomu používaly vápno
Pokud chcete prodloužit trvanlivost vajec až na dva roky, naslouchejte moudrým radám našich babiček a prababiček. S pomocí vápna a vody máte vyhráno.
Vejce jsou nedílnou součástí většiny domácností. Dá se z nich uvařit bezpočet jídel, v lednici proto mají své jasné místo. Jak je udržet čerstvá co nejdéle a zbytečně jimi neplýtvat? Metoda, kterou využívaly už naše babičky, je opravdu jednoduchá. Potřebujete jen několik surovin a trvanlivost vajec můžete prodloužit dokonce až na dva roky.
Potřebujete jen vápno a vodu
Klíčovým prvkem této metody je vápno. Vejce vložte do nádoby a zalijte je hydroxidem vápenatým, což je vlastně vápno smíchané s vodou. Poměr obou surovin pro výrobu směsi je také velice jednoduchý. Na jeden litr vody stačí pouze jedna lžíce hašeného vápna. Nádobu s vejci pak přiklopte víkem a máte hotovo.
V zájmu vaší bezpečnosti je rozhodně lepší pracovat s roztokem s vápnem v rukavicích. Kontakt s pokožkou může způsobit lehké podráždění a měli byste tak být velmi obezřetní. Vaše babičky metodu využívaly v praxi neustále. Vejce namočily do vápenné vody a vložily je do krabice naplněné pšenicí. Proto nemusíte o funkčnosti této metody ani trochu pochybovat.
Dejte přednost domácím vejcím
Za zmínku stojí, že povrch vajec, která jste zakoupili v obchodě, nemá zdaleka takovou odolnost vůči bakteriím jako u vajec, která právě snesla slepice. Někdo proto doporučuje metodu konzervace využívat pouze u domácích, a hlavně nemytých vajec, která jsou odolnější a sama o sobě déle vydrží.
Možná se trochu obáváte na konzervaci potravin použít vápno. Naštěstí můžete využít další možnost, jak prodloužit trvanlivost vajec, a to dát je jednoduše zmrazit. Vyhnete se tak použití chemie a budete mít jistotu, že vám vejce vydrží mnohem déle než ta, která jsou uskladněná klasicky v lednici. Naslouchání moudrým radám vašich babiček je to nejlepší, co můžete udělat. Jsou už roky v praxi ověřená, proto s jejich použitím nemůžete udělat chybu.