Řízky mají být uvnitř šťavnaté, a zároveň křupavé svrchu. Při trojobalu se proto musí dodržet všechny kroky
Pochutnejte si na smaženém řízku ještě více než obvykle. S jednoduchými triky bude ten váš ještě křupavější a šťavnatější.
Klasický řízek v trojobalu zná asi opravdu každý. Naklepaný plátek masa obalený v mouce, vajíčku a strouhance bývá svátečním obědem v mnoha rodinách. Jeho příprava je totiž extrémně jednoduchá, ale chuť nepřekonatelná, zejména pokud se správně připraví. Obyčejný řízek je také základem pro mnoho dalších receptů a chutných dobrot, například pro piccatu či kuřecí smažený steak.
Jiný kraj, jiný řízek
Smažený řízek je oblíbeným jídlem nejen v našich končinách. Ale v každé zemi není stejný smažený řízek jako u nás. Američané si pod pojmem řízek představí většinou vídeňský řízek, který je tradičně vyráběný z jehněčího masa. V Německu se pak ten pravý řízek vyrábí pouze z vepřového masa, které je na tenko naklepané a má opravdu tenký a křupavý obal.
Důležitým pravidlem pro přípravu správného řízku je jeho dostatečné naklepání. Důkladným naklepání maso změkne, bude tak mnohem více šťavnaté a rychleji se propeče. Každý má pak svůj způsob klepání masa, někdo využívá obyčejnou paličku na maso, jiný zase klepe maso například francouzským válečkem. Dobrým nápadem je na plátek masa položit před klepáním igelitový sáček. Kousky masa, které se při klepání z masa uvolní, pak nebudou létat po celé kuchyni.
Správný řízek má být křupavý
Zásadní charakteristikou dobrého řízku je jeho křupavost. Té docílíme zejména poctivým trojobalem, ve kterém řízek obalíme. Obalujeme nejdříve v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Správně křupavý bude řízek ten, který je obalený v co nejjemnější strouhance. Obalený řízek pak už nenechávejte moc dlouho odležet. Strouhanka většinou zvlhne a ztrácí tak svoji křupavost. Smažte řízky na rozpáleném oleji vždy několik minut ze všech stran až dozlatova. Skvělý výsledek je tak zaručen!
A jak obyčejný řízek, který jíme většinou s bramborami a politý citrónovou šťávou, trochu ozvláštnit? Několika doplňky z něho jde totiž udělat mnohem propracovanější jídlo. Smažený řízek můžete vložit do housky spolu s několika okurkami a majonézou, čímž vyrobíte řízkový sendvič. Ten můžete doplnit omáčkou marinara nebo trochou parmazánu. Maminky svým ratolestem zase řízek krájí na tenčí plátky a vyrábí tak řízkové nudličky, které jsou tak akorát do ručky. Fantazii se v tomto meze nekladou.