Pečicí papír by se měl před použitím zmuchlat a namočit. Ne každý to ví
Bez pečicího papíru se v kuchyni lze jen těžko obejít. Ne každý ho však umí správně používat, a tak si práci s ním zbytečně komplikuje.
Pečicí papír je věc, bez které si spousta kuchařů a cukrářů neumí svou práci představit. Má spoustu využití, které v kuchyni ulehčí práci s pečením i úklidem. Navíc díky němu budou koláče a jiné pečivo lépe vypadat a nepřipálí se. Ne všichni však papír používají správným způsobem. Vyzkoušíte-li několik snadných triků, přesvědčíte se, že pečicí papír může být ještě lepším kuchyňským pomocníkem než doposud.
Pomůže zmuchlat a navlhčit
Spousta lidí je zvyklá pečicí papír před pečením jenom jednoduše položit na plech. Papír je ale v tu chvíli nestabilní a při aplikaci těsta se může posouvat či poletovat. Papír se krom toho také může připálit, což se negativně projeví na chuti těsta. Nepokládejte tedy papír na suchý plech, ale zkuste ho nejprve navlhčit nebo vymazat máslem či olejem. Manipulaci s papírem také ulehčí, pokud ho pořádně zmačkáte a potom znovu narovnáte.
Pečicí papír pod maso i zeleninu
Doménou pečicího papíru nemusí být jen pečení sladkých moučníků. Stejně tak dobře ho můžete využít i při pečení slaných pokrmů, zeleniny, masa či ryb. Ochrání plech od omastku, který maso pouští, takže budete mít mnohem méně práce s následným mytím. Pečicí papír oceníte, pokud si rádi dopřejete pečená jablka nebo rajčata. Kyseliny obsažené v těchto plodech by totiž při kontaktu s plechem mohly způsobit, že pokrm zhořkne.
Papír pomůže se zdobením
Chystáte se zdobit perníčky nebo dort a nemáte po ruce zdobicí tubičku ani igelitový sáček? Nezoufejte, nic není ztraceno! Opět vám trn z paty vytrhne pečicí papír. Stačí si jen vystřihnout čtverec z pečicího papíru, srolovat ho do tvaru kužele a sešít sešívačkou. Potom už stačí jen naplnit vzniklý kornoutek polevou nebo rozpuštěnou čokoládou a vrhnout se do zdobení. Výsledný vzor nebude tak precizní jako z tubičky, ale na výsledné chuti se nic nezmění.