Jedlá soda posune maso na vyšší úroveň: Mění vlastnosti jeho vláken, zvyšuje hladinu pH a díky tomu je mnohem chutnější
Každý hostitel se snaží upravit maso na grilování nebo na slavnostní večeři tak, aby bylo měkké a hosté si opravdu pochutnali. Není proto od věci využít jednoduchý trik.
Pokud se vám už někdy stalo, že jste kousli do steaku a nejraději byste spěchali ihned k zubaři, zkuste vyzkoušet pár jednoduchých triků, které maso na steak zjemní a zvláční. Vy i vaši přátelé si tak pochutnáte na jídle bez obav z tuhého nebo nedopečeného masa. Trik spočívá v použití jedlé sody, která je oblíbenou přísadou mnoha kuchařů. Po jejím použití bude vaše maso chutnější, šťavnatější a mnohem lahodnější.
Zjemnění masa pomocí několika přísad
Možná už jste někdy slyšeli o technice zvané Velveting Meat. Tento proces spočívá v použití jedlé sody, směsi vaječných bílků nebo kukuřičného škrobu ke zjemnění kousků masa předtím, než se vloží na gril. Stačí nechat zhruba půl kila masa na patnáct minut ve třech čtvrtinách lžičky jedlé sody a budou se dít zázraky. Soda mění fyzikální vlastnosti masových vláken, zvyšuje hladinu pH a zmatňuje povrch masa. To je pak mnohem vláčnější a chutnější.
Můžete si vybrat ze dvou variant, jak správně zjemnit maso pomocí jedlé sody. V každém případě si však připravte ostrý nůž, odměrky, lžíce a také větší nádobu na nakládání masa. Pro zpracování potravin jakéhokoliv druhu by se neměly používat hliníkové, měděné nebo litinové mísy a pánve. Mohou do jídla vypouštět škodliviny, které by ve větším množství mohly člověku ublížit. Můžete si vybrat, jestli budete maso nakládat do suchého nálevu z jedlé sody, nebo použijte nálev mokrý. Obě varianty jsou jednoduché a stejně účinné.
Několik variant s použitím jedlé sody
Suchý nálev z jedlé sody je ideální pro přípravu plátků žebírek nebo pečeně. Není časově náročný, proto se ideálně hodí k přípravě masa na odpolední grilování či večerní hostinu. Zhruba pět kilo masa můžete naložit do třech polévkových lžic jedlé sody. Mísu s naloženým masem nechejte 3–5 hodin odpočívat v chladničce. Možné je samozřejmě nechat ho tam i přes noc, čím déle, tím lépe. Po vyjmutí z chladničky, než maso vložíte na gril, ho nezapomeňte od jedlé sody řádně umýt, svůj účel už splnila.
Pokud se rozhodnete spíše pro mokrý nálev z jedlé sody, rozhodně tím nic nezkazíte. Je časově ještě úspornější a udělá stejnou službu. Kouzlo je v rozpuštění jedlé sody ve vodě. V půlce šálku vody rozpusťte jednu lžičku jedlé sody. Vzniklý nálev můžete použít pro asi čtvrt kila masa. Maso by mělo být v nálevu namočeno zhruba patnáct minut. Poté se stejně jako u suchého nálevu přebytečná jedlá soda umyje a hostina může začít.
Tento proces umožňuje jedlé sodě neutralizovat kyselinu na povrchu masa, proto je pak maso méně tuhé, řádně propečené a na povrchu zůstává křupavé. Některým druhům masa trvá samozřejmě déle, než nasají potřebné množství jedlé sody a správně zkřehnou. Můžete proto maso v nálevu nechat klidně déle, vůbec nic tím nezkazíte. Časem nasbíráte zkušenosti a najdete si způsob úpravy masa, který vám bude vyhovovat.