Jak dlouho je bezpečné smažit na použitém oleji: Po bramborách se dá použít ještě 10krát
V době velkého zdražování cen potravin se lidé snaží ušetřit, kde se jen dá. Jde to i v případě jedné z nejfrekventovanějších surovin, které se používají v kuchyni.
Ceny rostlinných tuků a olejů nejsou z nejlevnějších, takže se lidé snaží šetřit a používat je opakovaně. Otázkou je, kolikrát se dají použít, aby to ještě bylo bezpečné. Je jasné, že olej se nedá používat donekonečna. Dokud se ale nezakalí a neznečistí, není pouhým okem jednoduché poznat, zda je ještě vhodný ke smažení. Jestliže váháte a rozhodnete se ho vyměnit, neměl by skončit v odpadu, protože byste ho mohli ucpat, nemluvě o důsledcích pro životní prostředí, když se dostane do kanalizace.
Uložte ho na tmavém místě
Smažené pokrmy patří k nejoblíbenějším. V době, kdy inflace trhá rekordy a ceny oleje vyšplhaly do závratných výšin, je nasnadě používat ho co nejšetrněji. Abyste zbytečně neplýtvali, vždy zvolte pánev přesně takové velikosti, která odpovídá množství jídla. Když dovaříte, odstavte pánev a nechte olej vychladnout. Pokud není přepálený, přeceďte ho přes jemné síto, nalijte do uzavíratelné sklenice a uložte ji na tmavém místě napříště.
Opakované smažení ve stejném oleji není neobvyklé. Dělá se to tak třeba v restauracích, kde se většinou používá dva dny. S každým smažením tuk ztrácí své vlastnosti. Při dalším zahřátí na optimální teplotu může začít kouřit nebo dodat pokrmům nedobrou chuť. Známý sanfranciský šéfkuchař Preeti Mistry tvrdí, že v domácnostech je při šetrném zacházení možné stejný olej použít maximálně čtyřikrát.
Olej z chipsů vydrží deset použití
Klíčovým faktorem je, jak moc je olej znečištěný. S tím úzce souvisí i druh pokrmu, který v něm smažíte. Podle testů America’s Test Kitchen můžete stejný olej použít na smažení maximálně třikrát nebo čtyřikrát. Existují však výjimky. Jednou z nich jsou oblíbené bramborové lupínky. V použitém oleji je lze připravovat až osmkrát. Když do použitého oleje přilijete čerstvý, vydrží dokonce deset a více smažení, aniž by začal nadměrně kouřit nebo zničil chuť chipsů.
Zda je olej ještě použitelný, se ale dá snadno poznat. Důležité je, aby byl čirý a bez drobných zbytků smaženého jídla a neměl by být nepříjemně cítit. Jakmile smrdí nebo je žluklý, zbavte se ho. Podle šéfkuchaře byste neměli opětovně smažit ani na použitém oleji, který jste měli uschovaný déle než jeden až dva týdny. Olej, jejž chcete vyhodit, by se s ohledem na životní prostředí měl sbírat do lahví a vyhazovat do speciálních odpadových nádob, případně odevzdat na sběrných místech.