Tajemství správného krájení cibule, díky kterému neuroníte ani slzu. Celý život jste to dělali špatně
Pokud považujete krájení cibule bez slz za téměř nemožné, nezoufejte. Víme, jak na to.
Cibule je v kuchyni bezesporu nepostradatelnou surovinou. Neexistuje snad žádný recept na slaný pokrm, který by ji nepředepisoval, a na některé z oblíbených pokrmů je jí potřeba opravdu hodně. Na populární guláš je třeba stejné množství cibule, jako masa, a to pak kuchař přes slzy nevidí. Háčkem v jejím správném použití je způsob krájení a také ochrana před agresivním působením obsažených silic zvláště při styku s oční sliznicí.
Jak krájet cibuli bez rozpadání
Asi každý z amatérských kuchařů zažil pocit vzteku a bezmoci nad cibulí, kterou bylo podle receptu třeba nakrájet na malé kousky, ale ona se pod prsty rozpadla do všech stran a výsledek byl dobrý akorát tak na guláš. Fígl profesionálů přitom není vůbec složitý. Naprostým základem je velmi ostrý nůž. Ostří nože pak cibulí projede jak po másle, kdežto tupý nůž má tendenci strukturu cibule bourat a po jejím povrchu sjíždět dolů.
Cibuli na kostičky pokrájíte tímto jednoduchým způsobem: Nejprve odkrojte konec, odkud vyrůstají zelené výhonky. Kořínky pouze mírně seřízněte tak, aby cibuli stále držely pohromadě. Odstraňte suché povrchové slupky a překrojte cibuli na polovinu. Nožem budete krájet vertikálně proužky tak, abyste nikdy cibuli nerozkrojili úplně. Krájejte jen ke kořínkům. Pokud chcete hodně drobné kousky, nařízněte nožem cibuli horizontálně zhruba v polovině, ale opět nerozkrojte kořínky. A úspěšnou operaci dokončíte vertikálními řezy kolmo k těm původním.
Slzy nejsou nezbytné
Existuje několik způsobů jak zajistit, aby vás cibule už nerozslzela. Prvním a asi nejdůležitějším z nich je opět ostrý nůž. Agresivní silice se nejvíce uvolňují z vymačkané šťávy při tlaku na dužinu. Ostrým nožem tlak téměř nevyvíjíte a navíc čím ostřejší je nůž, tím menší je pravděpodobnost, že čepel po cibuli sklouzne přímo do prstu. Účinné je také cibuli před krájením ochladit na 15 minut v mrazáku, nebo na 25 minut v lednici. Raději ale v igelitovém sáčku, aby vůně cibule v lednici nezůstala.
Nikdy se rukama od cibule nedotýkejte obličeje. Ulpělá šťáva by se pak odpařovala přímo vám do očí. Smysl také dává větrák nasměrovaný tak, aby od vás cibulové výpary odehnal. A na závěr tu pro vás máme ještě jeden stoprocentně účinný způsob: Před loupáním a krájením cibule si nasaďte potápěčské, lyžařské nebo jakékoli jiné těsnící brýle. Připravte se ale na překvapení ostatních. Kuchař s nožem v ruce a lyžařskými brýlemi na očích může totiž působit poněkud svérázným dojmem.