Jestliže z kuřete teče „voda“, pokud ho zmáčknete, dejte pozor. Poznáte podle toho, jestli je vhodné ho konzumovat
Určit spolehlivě čerstvost kuřecího masa lze snadno už během nákupu. Základem je přečtení data spotřeby a posouzení hmotnosti, existují ale i další indicie.
Obsah
Kuřecí i jiné maso najdete dnes v každém supermarketu v mnoha variantách. Jeho čerstvost si pak většinou ověříte pohledem na etiketu, kde je datum spotřeby a další údaje. Někdy však můžete mít i přes správné datum pochybnosti o tom, co to vlastně držíte v ruce. V takové situaci si lze kvalitu masa ověřit pomocí jednoduchého triku, vlastně pomocí jediného doteku. Jednoduše do masa bodněte prstem a sledujte jeho reakci, respektive návratnost.
Otázka pružnosti masa
Jestli se produkt rychle vrátí do původního stavu, máte v ruce krásné čerstvé kuřecí maso. Vypovídá to totiž o stálé přítomnosti vody uvnitř. Čím déle porce masa v obalu spočívá, tím bude jeho pružnost nevyhnutelně klesat.
Kůže a tuk jako další znaky
Vybíráte-li zrovna stehna nebo dokonce celé kuře, vypovídá o jeho stavu především kůže a tuk. Naplňuje-li vás žlutá kůže obavami o zkaženém mase, nemusíte se vůbec strachovat. Je to totiž způsobeno stravou drůbeže sestávající hlavně z kukuřice a dalších přírodních krmiv. Barvu kůže může ovlivnit i konkrétní druh, některá plemena jsou proto lehce bělejší. Některá kuřata se mohou zdát nafouklejší – výrobce do nich stříkl vodu navíc kvůli váze.
Vhodnost masa ke konzumaci
Kuřecí maso je obecně jedním z nejtrvanlivějších druhů masa na trhu. Narazíte-li ovšem v lednici na kus již staršího data, zevrubná kontrola není vůbec od věci. Veškeré potraviny podléhají po nějaké době rozkladu a zápach je tak jedním z prvních indikátorů. Čerstvé maso je růžové, postupně bledne a přechází až k šedosti. O závadnosti masa zeleného či s podivnými skvrnami už snad netřeba jakkoli polemizovat.
Věděli jste, že…
Kuřecí maso je jedním z nejpopulárnějších na celém světě. Mezi roky 1996–2016 vzrostla poptávka po kuřecím mase v rámci Evropské unie o 40 %, v Číně o 89 % a v Indii o 183 %. Pro maso jsou krmeny jen některé druhy kuřat. Ta jsou speciálně šlechtěna na to, aby porážkové váhy dosáhla v co nejkratším čase. Po celém světě je jich pak každou vteřinu poraženo 2 000 kusů.
Kuřata milují „koupele v prachu“. Nejdřív si vyhrabou mělkou jamku, do které skočí. Pak se celá pokryjí prachem a hlínou. Je to důležité přirozené chování, které jim udržuje peří v dobré kondici. Stejně tak tento proces působí proti nejrůznějším parazitům. Kuřata ve výkrmech si tento projev dovolit nemohou.
Americké povědomí a výživná hodnota
Američané jsou známí jako dosti znalostně omezený národ. Mnoho jich dodnes – bez ohledu na věk – netuší, že mléko pochází z krav a že kuřecí maso pochází z drůbežáren. Jsou přesvědčeni, že obojí se nějakým způsobem vyrábí přímo v supermarketu, odkud si to nakonec kupují. Tento národ přitom každý rok zkonzumuje 8 miliard kuřat. A o víkendovém Super Bowlu je snědeno 45 milionů kuřecích křídel.
Každých 100 gramů kuřecího masa obsahuje asi 30 různých výživných látek, které tělu prospívají. Jednou z pozitivních vlastností je vysoký obsah proteinu. Když slavil populární řetězec KFC 70 let existence, byl vrcholem kbelík nuget vysoký 2,5 metru, který skrýval více jak tunu této kuřecí pochoutky. Světoví výrobci polévek pak získávají téměř 50 % výdělku jen díky kuřecí polévce s nudlemi.